WG Akita: zilver in acrogym, brons op trampoline

Print
AKITA - Tijdens de 5de dag van de Wereldspelen in het Japanse Akita bevestigden Aline Van den Weghe en Elke Van Maldegem hun status en behaalden een zilveren medaille in het acro-gym bij de vrouwelijke paren. Ilse Despriet sprong ook een schitterende finale op de dubbele mini-trampoline, en mocht, na enkele bange momenten omwille van een klacht van een concurrente, het brons omhangen. België heeft, met deze twee medailles erbij, nu al 5 keer eremetaal behaald in Akita, na de twee in het petanque (goud bij de vrouwen en brons bij de mannen) en het brons in het ju-jitsu mannen dubbel.
Ilse Despriet, als 5de uit de kwalificaties gekomen, gokte tijdens de finale op de technische moeilijkheid van haar sprongen. Na de eerste van haar twee sprongen stond ze, door een gelukte sprong met een zeer hoge moeilijkheidsgraad, tweede na de Bulgaarse Sinilkova (31.00 tegenover 31.20 punten). De tweede sprong was evenwel minder goed uitgevoerd, waarvan de Australische Hartford (62.10) profiteerde om de zilveren medaille voor zich op te eisen. Sinilkova werd eerste met een totaal van 62.30 punten. Met 61.60 punten eindigde onze 21-jarige landgenote op de 3de plaats, maar door een protest van de Amerikaanse Tara Sewell was het nog even bang afwachten alvorens de bronzen medaille werkelijk voor Despriet was. De wedstrijdjury, met een Amerikaanse in de rangen, koos aanvankelijk de kant van Sewell, maar na een nieuw protest van Despriet en de steun van 3 onafhankelijke juryleden, mocht de Kuurnse toch in de armen vallen van haar coach, Chris De Vos. "Ik ben heel tevreden", gaf een geëmotioneerde Ilse Despriet toe. "Ik had gehoopt om hier iets moois te presteren, maar een medaille is schitterend, zeker na mijn ontgoocheling in Odense" (24ste op het WK ten gevolge van een val).

Aline Van de Weghe wist eveneens met haar vreugde geen blijf. In de laatste competitieve wedstrijd van haar carrière behaalde ze, met haar partner Elke Van Landeghem, een zilveren medaille in het acrogym. "Ik was van plan om vorig seizoen te stoppen, omdat Elke groeit (Van de Weghe staat onderaan bij de gezamenlijke oefeningen), en omdat ik sowieso geen tijd meer had om te trainen. Na onze 4de plaats op het WK 2000 realiseerde ik echter dat we nog iets moois konden presteren op de Wereldspelen, en heb ik er nog een seizoen bij gedaan", verklaarde Van de Weghe. "We hadden gehoopt op het brons, maar het zilver is werkelijk formidabel", voegde ze er nog aan toe.

Zoals tijdens de twee voorafgaande dagen heeft de prestatie in de finale van het Belgische duo veel bewondering opgewekt bij de specialisten. Sergei Tretjakov, de Oekraïner die 3 jaar geleden het Belgische acrogym onder de arm nam, lichtte toe: "Dit zijn de Olympische Spelen voor acrogym hier, en tweede eindigen na de ongenaakbare Russen is een opmerkelijke prestatie".

De tyfoon 'Pabuk', die woensdag in Akita verwacht wordt, kan de vlaag van vreugde en optimisme in het Belgische kamp waarschijnlijk voorlopig nog niet temperen.