ABVV tegen opheffing plafond gepensioneerden

Print
De socialistische vakbond ABVV reageert terughoudend op de plannen om gepensioneerden voortaan onbeperkt te laten bijverdienen. Er moet eerst gewerkt worden aan een herwaardering van de lage pensioenen, zo zegt ABVV-voorzitter Michel Nollet. Het gaat om een persoonlijk standpunt dat volgende week wordt voorgelegd aan het ABVV-bureau.
BR>
VLD-kamerlid Fientje Moerman diende een wetsvoorstel in dat de beperkingen opheft voor gepensioneerden om na hun 65ste nog bij te verdienen. Het voorstel kreeg maandag de steun van minister van sociale zaken Frank Vandenbroucke (SP).

«Wij willen allereerst een antwoord op onze vraag naar de financiële herwaardering van de pensioenen, één van de eisen tijdens de 'sociale' betoging van 20 mei jl. Wij hebben niets tegen gepensioneerden die iets willen bijverdienen, maar het gaat in de eerste plaats om mensen die al een goed pensioen hebben en nog niet uitgeblust zijn», luidt het. «Mensen die in de bouw gewerkt hebben bijvoorbeeld, hebben geen zin meer om na hun pensioen nog te gaan werken.»

Bij het ACV is de reactie iets gematigder. Het basispensioen moet hoog genoeg zijn, zodat de mensen niet verplicht worden om te gaan bijklussen, zegt de woordvoerster. Maar anderzijds is het best begrijpelijk dat gepensioneerden zich nog nuttig willen maken. De plafonds die nu gehanteerd worden, noemt het ACV 'redelijk'.