Steverlynck wil vergoeding voor hinder door wegenwerken

Print
Senator Jan Steverlynck (CVP) heeft een wetsvoorstel ingediend om zelfstandige ondernemers een vergoeding te geven als de straat waarin ze wonen langer dan één maand opgebroken is door openbare werken. De senator denkt daarbij aan een vergoeding die evenredig is met het bestaansminimum, namelijk 1.116 frank per dag. Het voorstel wordt in het najaar in de commissie Financiën besproken, aldus de senator.
BR>
Op een evaluatie van zijn eerste 6 maanden als senator maakte Jan Steverlynck zijn wetsvoorstel bekend dat intussen al is ingediend. Volgens Steverlynck veroorzaken wegeniswerken veel hinder en zijn de problemen voor de handelaars het grootst. Een niet of moeilijk bereibare zaak zorgt voor omzetverlies. "Wegeniswerken zijn noodzakelijk, maar er moet naar een evenwicht gezocht worden tussen de noodzaak van de werken en de gevolgen voor de handelaar."

Nu kan de handelaar enkel via de rechtbank een vergoeding vragen voor werken, maar vaak is dit een tijdrovende procedure. Het voorstel van Steverlynck voorziet in een minimale dagvergoeding die door de opdrachtgever van de werken betaald moet worden. Een vergoeding die er pas moet komen vanaf de tweede maand. Werken van één maand ziet de CVP-senator en Unizo-directielid als een onvermijdelijk ondernemersrisico. De minimale dagvergoeding belet echter niet dat de ondernemer de totale schade terugvordert, hetzij via de rechtbank hetzij in een onderlinge overeenkomst met de opdrachtgever.