Man met kunsthart verschijnt in het openbaar

Print
Robert Tools De Amerikaanse man bij wie begin juli een zelfstandig werkend kunsthart werd geïmplanteerd is dinsdag via een televisieverbinding in de openbaarheid getreden.
De 59-jarige Robert Tools zei dat het kunsthart "iets zwaarder voelt dan mijn gewone hart". Ook moet hij er nog steeds aan wennen dat hij in plaats van zijn hartslag in zijn borstkas het gezoem hoort van een pomp, maar "het doet mij beseffen dat ik nog leef".

Tools kreeg het kunsthart ter grootte van een softbal op 2 juli ingeplant in het Jewish Hospital in Louisville, Kentucky. Het ziekenhuis en de maker van het kunsthart, Abiomed, hadden zijn identiteit angstvallig geheim gehouden en alleen gezegd dat de ontvanger een man van in de vijftig was, die suikerziekte had en langdurige hartklachten. Zelfs de gezinspastor en mensen die in dezelfde straat wonen in Franklin, 225 kilometer en zuiden van Louisville, wisten niet dat Tools het kunsthart had gekregen.

Tools verhuisde vijf jaar geleden van Colorado naar Kentucky in de hoop daar een transplantatie te kunnen ondergaan. Maar omdat zijn algehele gezondheidstoestand slecht was weigerde een ziekenhuis hem op de wachtlijst te zetten. Uiteindelijk kreeg hij bij wijze van experiment het geavanceerde hart, een pomp die is gemaakt van titanium en plastic en die zonder externe verbindingen in de borstkas functioneert.
Artsen hebben gezegd dat het kunsthart het leven van patiënten als Tools met ongeveer een maand zou kunnen rekken. Het is nu zeven weken geleden dat Tools de operatie onderging en de artsen zijn tevreden met zijn herstel. Als het zo doorgaat en hij voldoende aangesterkt is, zou hij over vier tot zes maanden een harttransplantatie kunnen ondergaan, aldus dr. Laman Gray jr.