Pedofielen hebben meer stresshormonen

Print
In de hersenen van pedofielen komen meer stresshormonen voor dan bij andere mensen. Dat blijkt uit onderzoek van de Maastrichtse hoogleraar psychiatrie M. Maes. Pedofielen hebben meer stress en daardoor ook meer stresshormonen in de hersenen. Maes denkt dat antidepressiva, zoals Prozac, heilzaam kan zijn voor deze mensen. Maes doet sinds beginjaren tachtig onderzoek naar psychische stoornissen zoals depressiviteit en schizofrenie. Hij richtte vier jaar geleden zijn vizier op pedoseksuelen, mede door het schokkende kindermisbruik in de affair-Dutroux. De professor onderzocht de biochemische reacties in de hersenen van 25 Vlaamse pedofielen.
BR>
Hij constateerde dat bij de onderzoekspersonen het serotoninesysteem was ontregeld. Serotonine speelt in de menselijke huishouding een belangrijke rol als het gaat om stemmingen en gedrag. De wetenschapper trof bovendien een veel hogere concentratie stresshormonen aan dan normaal en ontdekte in sommige gevallen een ongebruikelijke vetzuurwaarde in het brein. De bevindingen van het onderzoek zijn deze maand verschenen in enkele internationale vakbladen.

De 25 proefpersonen kwamen uit de provincie Antwerpen. Van hen is een aantal naar voren geschoven door de Belgische justitie, maar niettemin deed iedereen vrijwillig mee aan het onderzoek. Omdat veel pedofielen kampen met andere kwalen zoals depressiviteit of alcoholisme, was een strenge selectie nodig voor de betrouwbaarheid van het onderzoek. "Het was vrij moeilijk om `zuivere' pedofielen te rekruteren", aldus Maes.

De onderzochte pedofielen brachten vijf tot zes uur door op een ziekenhuisbed van de Universiteit Antwerpen. Ze kregen een medicijn toegediend dat de aanmaak van serotonine stimuleert. Iedere dertig minuten werd een bloedmonster afgenomen en moest telkens opnieuw dezelfde vragenlijst worden ingevuld. De bloedanalyses gaven aan dat de biochemie in hersenen van de proefpersonen ontspoord was. Terwijl de antwoorden op de repeterende vragen een goed beeld gaven van de stemmingswisselingen die de pedofielen ondergingen. Met andere woorden: het gedrag werd duidelijk beïnvloed door de afwijkende biochemische reacties in de het brein.