Yeahronimo biedt 2 miljoen liedjes aan

Print
Het grootste Europese platform voor downloadbare koopmuziek opent begin volgend jaar zijn virtuele deuren op internet. Voor waarschijnlijk één euro per nummer kunnen bezoekers straks op de site van het Nederlandse muziekbedrijf Yeahronimo een keus maken uit bijna twee miljoen liedjes in alle denkbare categorieën. Het initiatief van de Hilversumse Wisseloord Studio's is het eerste project ter wereld dat ondersteund wordt door álle platenmaatschappijen.
BR>
Volgens de financiële man van Yeahronimo, Chris Schomper, is er twee jaar van voorbereiding aan het project voorafgegaan. Die lange termijn was nodig om alle platenmaatschappijen op één lijn te krijgen. Veel van die maatschappijen zijn ook zelf met allerhande download-projecten bezig, maar volgens Schomper zijn ze ook mede geïnteresseerd in Yeahronimo vanwege de veiligheidsaspecten. Bij Yeahronimo wordt straks gebruik gemaakt van een nieuw antikopieersysteem, Digital Rights Management (DRM) geheten. Volgens Schomper is de muziek straks alleen op de eigen computer, of een mobiele device af te spelen, maar niet door derden.

De muziek op de site van Yeahronimo wordt niet aangeboden in het inmiddels populaire mp3-formaat. In samenwerking met Microsoft is voor een nieuwe compressietechniek gekozen, die in de wandelgangen mp7 wordt genoemd. Hoewel het om wma-bestanden gaat die oorspronkelijk alleen op de Windows Media Player van Microsoft waren af te spelen, kan de nieuwe muziek op iedere computer en met vrijwel ieder software worden beluisterd, zolang die software maar met DRM overweg kan. Na een bliksemsnelle bestands-omzetting kan bijvoorbeeld ook RealPlayer, de grote concurrent van Windows Media Player, de bestanden afspelen.