Belgische economie op weg naar recessie?

Print
Volgens de Bank Brussel Lambert (BBL) stevent de Belgische economie op een recessie af. Zowel tijdens het voorbije tweede kwartaal als in het huidige derde kwartaal zou er een negatieve groei van het Bruto Binnenlands Product (BBP) opgetekend worden. Er is sprake van een recessie wanneer de economie tijdens twee opeenvolgende kwartalen krimpt.
Andere banken nemen het woord recessie nog niet in de mond, hoewel iedereen het er over eens is dat de huidige economische situatie weinig ruimte voor optimisme laat. Fortis verwacht bijvoorbeeld een nulgroei van het BBP tijdens het tweede kwartaal.
De groeivertraging in ons land kadert in een breder kader, want ook in de ons omringende landen gaat het economische niet goed. Toch kwam er woensdag een opsteker, in de vorm van een beter dan verwachte Ifo-index in Duitsland. Deze index, die het vertrouwen van de bedrijfswereld uitdrukt, is in juli voor het eerst in zes maanden weer gestegen. Vorige week maakte de Duitse centrale bank bekend dat de economie in het tweede kwartaal niet meer is gegroeid.