Belgische beleggers zijn zwartkijkers

Print
Uit een studie van Threadneedle Investment Barometer blijkt dat de Belgische beleggers minder optimistisch zijn dan hun collega's uit andere landen. Maar amper 35% van de Belgische beleggers gelooft dat de beurskoersen in het komende jaar zullen stijgen.
De Britten zijn zelfs nog iets pessimistischer, want in het Verenigd Koninkrijk verwacht slechts 32% van de ondervraagden dat de koersen gaan stijgen. De Duitsers en de Nederlanders zijn met respectievelijk 48 en 51% een stuk optimistischer.
Het pessimisme van de Belgen zit blijkbaar diep gebakken. Wie de beurs wel ziet opklimmen, verwacht slechts een gemiddelde stijging met 5,4%. Bij de Britten bedraagt dat percentage toch nog 9,6, bij de Nederlanders 10 en bij de Duitsers 12,4.
Er is echter nog hoop, want anderzijds verwachten wij Belgen ook geen echt forse daling van de beurskoersen. De pessimisten denken dat de beurskoersen in het komende jaar met slechts 4,5% gaan dalen. Hun Britse tegenhangers geloven in een daling met 11,3%, de Nederlandse en Duitse zwartkijkers zien een terugval met 9%. Slechts 15% van de Belgische beleggers wil in de komende jaren meer gaan beleggen, een percentage dat eveneens beduidend lager ligt dan in de buurlanden. Met andere woorden: veel Belgen laten de beurs liever even links liggen.
De conclusies van het rapport moet uiteraard gerelativeerd worden. Een paar weken van stijgende koersen kunnen volstaan om weer een regelrechte stormloop naar de beurs te ontketenen. Veel beleggers hebben nu eenmaal de gewoonte om te verkopen wanneer de koersen al sterk zijn gedaald en te kopen wanneer de beurs opnieuw fors is gestegen.
Toch is er een logische verklaring voor het pessimisme bij de Belgische beleggers. Zij hebben het de jongste jaren hard te verduren gehad, met als trieste climax de affaire Lernout & Hauspie. Veel Belgen hebben aan dit en gelijkaardige gevallen de indruk overgehouden dat er op de beurs heel wat cowboys rondlopen, die het op hun lieve centen hebben voorzien.
Die indruk is natuurlijk fout, want op de eerste plaats is de beurs bestemd voor de financiering van de groei van onze bedrijven. Lernout & Hauspie, Real Software, CS2 etcera zijn typische uitwassen van de technologieboom van de late jaren 90, toen de belegger werd voorgespiegeld dat bomen tot in de lucht kunnen groeien. Het is nooit de bedoeling van de beurs geweest om speculanten de kans te bieden hun geld op korte termijn te verdubbelen of te verdriedubbelen. De harde les die we onthouden is dat de belegger zorgvuldig moeten wikken en wegen alvorens een bepaald aandeel te kopen. Wie deze strategie in de voorbije jaren volgde, zal de bittere pil van L&H en consoorten niet hebben moeten slikken.