Voorlopig geen vakbondsacties bij Philips Hasselt

Print
De vakbondsafgevaardigden van het ACV, ABVV en de bediendenvakbond LBC-NVK reageren unaniem teleurgesteld op de aangekondigde 592 ontslagen die de directie van Philips wil doorvoeren in haar vestiging in Hasselt. Ze sluiten eventuele acties voorlopig uit omdat ze de nakende onderhandelingen met de directie niet willen hypothekeren. Volgens Tony Castermans van het ABVV was het wel te verwachten dat Hasselt in het kader van de internationale herstructurering niet buiten schot kon blijven, maar kwam vooral het hoge aantal ontslagen hard aan.
Castermans betreurt het naar eigen zeggen ook dat Philips in haar officiële mededeling laat doorschijnen dat er sprake zou zijn van slechts een verlies van een 180-tal vaste jobs, terwijl er in werkelijkheid bijna 600 banen zullen sneuvelen wanneer het aantal interims, tijdelijken en inhuurpersoneelsleden meegerekend worden. Vakbondsafgevaardigde Mathieu Verjans van de bediendenvakbond LBC-NVK vraagt zich dan weer af hoe het mogelijk is dat er zoveel ontslagen zullen doorgevoerd worden terwijl er de afgelopen jaren een groot aantal vacatures niet ingevuld geraakten.
Verjans verwacht dat tegen eind september duidelijk zal worden welke afdelingen precies geviseerd worden en welke maatregelen er zullen genomen worden om de aangekondigde ontslagen zo menswaardig mogelijk te laten verlopen.
Ook Theo Vangompel van het ACV vindt dat de directie van Philips in Hasselt nogal drastisch tewerk gegaan is. "Op een termijn van 6 maanden moet meer dan één vierde van het personeel afvloeien. Dat zijn allemaal mensen die hun boterham op Philips verdienen. Maar als vakbonden zullen we ons uiterste best doen om de directie ertoe te bewegen om de verdere tewerkstelling van deze mensen zonder gedwongen maatregelen te verzekeren", aldus nog Vangompel.