IMF leent extra miljarden aan Argentinië

Print
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geeft Argentinië acht miljard dollar extra aan leningen voor de bestrijding van de economische crisis, zo is dinsdag in Washington bekendgemaakt. In totaal kan Argentinië nu beschikken over 22 miljard dollar (24 mimjard €) van het IMF.
Argentinië kampt al drie jaar met een recessie, die ook in andere landen van Zuid-Amerika wordt gevoeld. Argentijnse regeringsfunctionarissen overleggen nu al bijna twee weken op het hoofdkantoor van het IMF in Washington over de voorwaarden voor de financiële steun. Het IMF, daartoe geprest door de Verenigde Staten, dringt bij Argentinië sterk aan op de herstructurering van de omvangrijke buitenlandse schuld van 130 miljard dollar. De Amerikaanse minister van financiën Paul O'Neill toonde zich tevreden met de dinsdag bereikte overeenkomst. Hij zei dat Argentinië wel moet saneren omdat het land niet steeds bij het IMF kan aankloppen om geld voor het betalen van rente over de buitenlandse schuld.

Het IMF wil voorkomen dat de recessie in Argentinië uitgroeit tot een regionale financiële crisis, zoals in 1997 in Azië gebeurde. Nauwlettend worden de effecten in de buurlanden, zoals Brazilië, in de gaten gehouden.
De Amerikaanse regering gebruikt het overleg met Argentinië om het land te bewegen de handel verder te liberaliseren en meer producten en diensten uit het buitenland toe te laten. De Amerikaanse handelsafgevaardigde Robert Zoellick zei dat hij binnenkort gaat overleggen met de handelsministers van Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay.

President Fernando de la Rua van Argentinië heeft een ingrijpend bezuinigingsplan aangekondigd om de uitgaven van de overheid naar beneden te krijgen. Onder de Argentijnen leidt dat tot grote onrust, maar de president zegt dat het volk door de zure appel heen moet bijten om de werkloosheid, die 16 procent bedraagt, te bestrijden.
Buenos Aires, de grootste provincie van Argentinië waarin ook de gelijknamige hoofdstad ligt, begon dinsdag met het gedeeltelijk uitbetalen van ambtenaren in obligaties. Het provinciebestuur kan zo op korte termijn een half miljard dollar besparen. Verwacht wordt dat de waardepapieren in winkels als betaalmiddel zullen worden geaccepteerd.