Mijnongelukken eisen levens in China

Print
Twee mijnongelukken hebben deze week in China aan zeker elf personen het leven gekost. Acht mijnwerkers werden donderdag nog vermist.
Negen doden vielen in een kolenmijn in de provincie Shandong, waar zich een explosie voordeed. Zeven mijnwerkers werden gered en twee mijnwerkers worden vermist. In Linfen in de provincie Shanxi kwamen twee familieleden van de eigenaar van een mijn om het leven, toen een platform in de mijn naar beneden stortte. Zes mijnwerkers worden vermist.

Volgens het staatspersbureau Xinhua hebben arbeidsongevallen in China in de eerste zes maanden van dit jaar aan meer dan 47.000 mensen het leven gekost. In maart bood premier Zhu Rongji nadat bij een explosie in een basisschool tientallen kinderen waren omgekomen voor de televisie zijn excuses aan, omdat de overheid er niet in slaagt de openbare veiligheid te waarborgen. Hij stelde zware straffen in het vooruitzicht voor overheidsvertegenwoordigers die geen maatregelen nemen om de veiligheid te verbeteren.
Twee weken geleden werden twintig werknemers van een tinmijn en zeventig anderen gearresteerd, omdat ze zouden hebben geprobeerd een mijnongeluk waarbij in juli zeker 81 doden vielen geheim te houden.