Celstraffen voor discobrand in China

Print
Een Chinese rechtbank heeft 23 mensen veroordeeld tot gevangenisstraffen wegens een discobrand waarbij 309 mensen omkwamen.
De vonnissen werden uitgesproken in Luoyang, waar met Kerstmis brand woedde in een winkelcentrum waar op de derde verdieping een illegale disco was gevestigd. De langste straf, dertien jaar cel, werd opgelegd aan Wang Chengtai, een lasser die tijdens werkzaamheden in de kelder door onvoorzichtigheid houten meubels in brand had gezet.

Wang en andere arbeiders wisten op tijd weg te komen, maar bezoekers van de disco zaten als ratten in de val. De meeste slachtoffers kwamen door verstikking om het leven. De illegale disco had geen brandbeveiliging en er waren evenmin nooduitgangen. Twee managers van het winkelcentrum, dat enkele jaren geleden onveilig was verklaard door de provinciale inspectiedienst, kregen negen jaar.
Het persbureau Xinhua, dat de vorige week uitgesproken veroordelingen donderdag bekend maakte, zei dat de regering streng zal toezien op het naleven van de veiligheidsregels voor gebouwen.