VS ontkent ultimatum inzake ABM-verdrag

Print
De Amerikaanse regering heeft woensdag de berichten ontkent als zouden de VS Rusland nog tot november de tijd hebben gegeven om in te stemmen met een versoepeling van het ABM-verdrag over het gebruik van defensieve raketsystemen. "Er is geen ultimatum, ook niet officieus", zei Witte Huis-woordvoerder Ari Fleicher.
De New York Times bracht eerder een bericht over een interview op de Russische radio waarbij de Amerikaanse vice-staatssecretaris John Bolton het zou hebben gehad over een ultimatum tegen november. Bolton zou hebben verklaard dat er in de Russisch-Amerikaanse gesprekken vooruitgang moet zijn geboekt voor het bezoek in november van de Russische president Vladimir Poetin aan de ranch van de Amerikaanse president George Bush in Texas. Zoniet zouden de VS zich eenzijdig uit het ABM-verdrag terugtrekken.

De VS willen zich van het ABM-verdrag ontdoen omdat het in de weg staat van plannen voor een anti-rakettenschild. Rusland wil het verdrag niet opgeven, omdat het vreest voor het begin van een nieuwe wapenwedloop.
Het ABM-verdrag werd in 1972 afgesloten tussen de VS en de toenmalige Sovjetunie om de wederzijdse vernietiging te garanderen in geval van een nucleair conflict, zodat geen van beide kanten ooit een kernoorlog zou beginnen.