'Amerikaanse "War on drugs" is racistisch'

Print
Meer dan 150 prominenten uit het politieke, culturele en religieuze leven hebben woensdag een brief overgemaakt aan VN-secretaris Kofi Annan waarin ze het racisme in het drugsbeleid van de VS aanklagen.
De ondertekenaars stellen vast dat "etnische en raciale minderheden in heel wat landen worden geviseerd en vervolgd in de naam van de 'strijd tegen de drugs'" en vragen dat de kwestie op de agenda komt van de wereldconferentie over racisme die op 31 augustus van start gaat in het Zuid-Afrikaanse Durban.

In de VS maken zwarten 57 procent uit van de gevangenen die vastzitten wegens drugsdelicten. Latino's vertegenwoordigen 22 procent. "Het Amerikaanse drugsbeleid is disproportioneel in zijn impact op raciale minderheden", zo luidt de petitie. Tot de ondertekenaars behoren onder meer Milton Friedman, Nobelprijswinnaar economie, zanger-acteur Harry Belafonte en de feministische schrijfster Gloria Steinhem.

Annans woordvoerder Fred Eckard zei woensdag officieel nog geen brief te hebben ontvangen. Volgens Eckard is de oververtegenwoordiging van minderheden in Amerikaanse gevangenissen onlangs besproken in de VN-commissie voor de eliminatie van rassendiscriminatie in Génève.