Gratis heroïne in Duitsland

Print
Duitsland gaat gratis heroïne verstrekken aan verslaafden. Voor de verstrekking komen gebruikers in aanmerking in een aantal grote Duitse steden. Alleen langdurig verslaafden bij wie andere vormen van hulp niets heeft opgeleverd, kunnen meedoen. Gemikt wordt op 1120 deelnemers.
In het project, dat in februari begint, werken de deelstaten Nedersaksen, Hessen, Noord-Rijnland-Westfalen en Hamburg en zes gemeenten samen. Een deel van de verslaafden zal tot drie keer per dag in speciale ambulances of in een ziekenhuis doses zuivere heroïne krijgen die zij ter plaatse in hun lichaam moeten spuiten. Een andere groep krijgt eenmaal per dag methadon. Artsen zullen de verslaafden drie jaar lang begeleiden. Wetenschappers onderzoeken of de situatie van de drugsgebruikers in die periode verbetert.

Duitsland is het derde Europese land waar heroïne gratis zal worden verstrekt. In diverse Nederlandse steden zijn uitgiftepunten gerealiseerd. Ook in Zwitserland is ermee geëxperimenteerd. Daar bleken de kosten van de gratis verstrekking lager te zijn dat de schade die de junks veroorzaken als ze geen gratis heroïne krijgen.