"Congolese partijen dicht bij akkoord"

Print
Vertegenwoordigers van de Congolese regering, rebellenorganisaties, oppositiepartijen en burgerbewegingen zouden bij onderhandelingen in Botswana dicht bij een akkoord staan voor een politieke oplossing van het Congolese conflict. Dat meldde woensdag de Britse omroep BBC.
De Congolese partijen zouden het bijna eens zijn over een document over de vrijlating van politieke gevangenen en krijgsgevangenen, en de teruggave van aangeslagen eigendommen. Bovendien zouden personen en goederen weer vrijelijk mogen circuleren in Congo en zou er een einde komen aan willekeurige arrestaties.
Toch waren er woensdag ook tekenen van onenigheid. De rebellen hadden kritiek op de verklaring van de Congolese minister van buitenlandse zaken Leonard She Okitundo dat er de komende "twee tot drie jaar" geen verkiezingen zouden komen. Okitundo vindt dat er eerst een volkstelling en overeenstemming over een grondwet moet komen.
Verder riepen ook alle delegaties, behalve die van het door Rwanda gesteunde Rassemblement Congolais pour la démocratie (RCD), gezamenlijk op tot de terugtrekking van de vreemde troepen op Congolees grondgebied. Een woordvoerder van het RCD zei dat zijn organisatie "geen stuk papier wilde tekenen dat door iemand is opgesteld op zijn hotelkamer, en dat de terugtrekking moet geschieden volgens wat is afgesproken in de akkoorden van Lusaka".
Op de gesprekken zijn geen vertegenwoordigers aanwezig van de buurlanden die betrokken zijn bij de oorlog in Congo. Rwanda, Oeganda en Burundi steunen de rebellen in het noorden en oosten van Congo, Zimbabwe, Angola en Namibië steunen de regering in Kinshasa.