'VS dreigen met opzegging ABM-verdrag

Print
Als de Verenigde Staten en Rusland er niet in slagen een akkoord te sluiten over aanpassing van het ABM-verdrag, dan zal Washington gebruik maken van zijn recht het uit 1972 daterende verdrag dat het opzetten van een uitgebreid raketschild verbiedt op te zeggen. In een vraaggesprek met het Russische radiostation Echo van Moskou heeft de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken John Bolton dat benadrukt. Het interview is dinsdag opgenomen en wordt woensdag uitgezonden.
Rusland wil niet tornen aan het ABM-verdrag, dat geldt als de hoeksteen voor de internationale stabiliteit en veiligheid. De VS zijn echter vastbesloten in strijd met het ABM-verdrag een raketschild op te zetten om een eventuele raketdreiging uit 'schurkenstaten' als Noord-Korea en Iran weg te nemen.
"Als we onverhoopt niet met Rusland tot een akkoord kunnen komen, dan zullen we het verdrag niet schenden, maar opzeggen", zei Bolton, die erop wees dat Washington gerechtigd is de medewerking aan het bijna dertig jaar oude verdrag eenzijdig te beëindigen. In het akkoord is overeengekomen dat beide partijen de gemaakte afspraken kunnen opzeggen als ze de tegenpartij daarvan zes maanden van te voren op de hoogte hebben gesteld.

Bolton was de afgelopen week in Rusland om te onderhandelen over aanpassing van het ABM-verdrag. De onderhandelingen gingen van start nadat de Amerikaanse president George Bush en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin in juli verklaarden dat de bouw van een raketschild gepaard zou moeten gaan met reductie van het aantal kernwapens aan beide zijden. In november ontmoeten Poetin en Bush elkaar weer.