NAVO stuurt 3.500 soldaten naar Macedonië

Print
De NAVO heeft de operatie Essential Harvest (Noodzakelijke Oogst) in verband met Macedonië officieel gelanceerd, zo heeft een woordvoerder woensdag bekendgemaakt. Geen van de NAVO-lidstaten heeft bezwaar gemaakt tegen de ontwapeningsmissie in Macedonië. Dit kon tot woensdagvoormiddag. In de operatie Essential Harvest in Macedonië hebben tot 3.500 NAVO-soldaten de taak toe te zien op de ontwapening van de Albanese guerrillastrijders. De operatie zal volgens het bondgenootschap hooguit dertig dagen duren, exclusief twee weken voorbereiding.
De Permanente Raad van de NAVO, waarin de ambassadeurs van de lidstaten zitting hebben, is dinsdag in Brussel bijeengekomen om te praten over de eventuele operatie. Dat gebeurde onder andere aan de hand van de bevindingen van de opperbevelhebber in Europa, generaal Joseph Ralston, die maandag Macedonië bezocht. Hij zou de ambassadeurs hebben aanbevolen Essential Harvest snel door te zetten. De risico's zijn volgens hem aanvaardbaar.

Het geweld in het Balkangebied is ondanks het vredesakkoord nog niet verstomd. Het zwaarste incident was dinsdag de verwoesting van een orthodoxe kerk in Lesok, een dorp in de buurt van Macedonië dat voornamelijk door orthodoxe Macedoniërs wordt bewoond.

Volgens het Rode Kruis zijn er in Macedonië meer dan 66.000 mensen voor het geweld op de vlucht. De meesten komen uit de strijdgebieden rond Tetovo, Kumanovo en de omgeving van de hoofdstad Skopje. In verband met het geweld heeft de Macedonische regering besloten de volkstelling van oktober tot april volgend jaar uit te stellen.