Berging Koersk hervat

Print
De bergingswerkzaamheden aan de gezonken Russische kernonderzeeër Koersk zijn hervat, zo heeft de chefstaf van de Russische marine woensdag bekendgemaakt. Dinsdag was het werk opgeschort wegens de krachtige wind.
Duikers hebben de hele nacht doorgewerkt om de achterstand in te halen. Slecht weer in de Barentszzee is de grootste hindernis voor de bergingswerkzaamheden. Van zaterdag tot maandagmiddag waren de werkzaamheden ook al gestaakt in verband met het slechte weer.

Het werk is 15 juli begonnen en duurt nog tot zeker midden september. Twee Nederlandse bedrijven, Smit International en Mammoet, werken daarbij samen. Zij willen de Koersk 15 september met 26 kabels omhoogtakelen. Duikers hebben tot nu toe achttien van de 26 benodigde gaten in de romp van het schip geboord.
De Koersk, die op 12 augustus vorig jaar zonk, ligt op een diepte van 108 meter. De oorzaak van de ramp, waardoor de 118 bemanningsleden omkwamen, is nooit opgehelderd. Slechts twaalf lichamen zijn uit de wrakstukken gehaald.
Op 4 september opent in het Ijssportpaleis van Moermansk een internationaal perscentrum, compleet met speciale elektronische apparatuur en faciliteieten voor tv-ploegen. Er zijn al tientallen verslaggevers in Moermansk aangekomen. Voor de eerste helft van september zijn door de pers al 300 hotelkamers geboekt.