Storm rukt op naar Japanse hoofdstad

De Japanse autoriteiten bereiden zich voor op de evacuatie van bijna 50.000 inwoners van Centraal-Japan nu een zware tropische storm koers heeft gezet richting de hoofdstad Tokyo.
Dinsdag kwamen zeker zeven mensen om en raakten 26 mensen gewond. In het zuidwesten van Japan moesten bovendien 7.000 mensen hun huizen verlaten als gevolg van de storm, die met windsnelheden van 108 kilometer per uur over het land raasde. De storm, die de naam Pabuk (grote zoetwatervis) heeft gekregen, zwakte eerder af van tyfoon-kracht.
Pabuk verplaatst zich echter langzaam, waardoor de hoeveelheid regen in de gebieden op zijn pad toeneemt en de kans op overstromingen en aardverschuivingen groeit. Verwacht wordt dat de storm later woensdag over Tokyo trekt, waar de ochtendspits al grote hinder ondervond van zware regenbuien en sterke windstoten.

Meer westelijk, in de prefectuur Aichi, veroorzaakt Pabuk ernstiger problemen. Bijna 50.000 mensen, voor het merendeel inwoners van de industriestad Nagoya, kregen opdracht hun huizen te verlaten, omdat nabijgelegen rivieren buiten hun oevers dreigen te treden. Later, toen het gevaar was geweken, werd het evacuatiebevel ingetrokken.
De storm heeft in het hele land het verkeer ontregeld, omdat verscheidene snelwegen onder water zijn gelopen en veel treinen wegens de harde wind en zware regen zijn uitgevallen. Dinsdag moesten 180 binnenlandse en internationale vluchten als gevolg van Pabuk worden geschrapt.