Pinochet mogelijk toch voor de rechter

Print
De Chileense ex-dictator generaal Augusto Pinochet zal mogelijk toch worden berecht wegens mensenrechtenschendingen onder zijn bewind. Het hooggerechtshof in Santiago besloot dinsdag met algemene stemmen een verzoek in behandeling te nemen om de rechtmatigheid te beoordelen van het besluit van een lagere rechtbank om hem niet te vervolgen.
Het Hof van Beroep bepaalde op 9 juli dat de 85-jarige Pinochet vanwege zijn slechte gezondheid en mentale toestand niet berecht kon worden. Die beslissing kan inhoudelijk niet worden aangevochten, maar openbare aanklagers hebben het hooggerechtshof gevraagd de uitspraak op technische gronden te vernietigen. Volgens de aanklagers heeft de lagere rechtbank de uitspraak deels gebaseerd op een strafrechtvorming die gefaseerd in het land wordt doorgevoerd, maar in Santiago nog niet van kracht is.

Het hooggerechtshof stemde met vijf tegen nul om het verzoek in behandeling te nemen, maar heeft nog geen hoorzitting vastgesteld. De leider van het advocatenteam van Pinochet, Pablo Rodriguez, ziet de behandeling echter met vertrouwen tegemoet. "Ik ben ervan overtuigd dat wij het gelijk aan onze zijde hebben", zei hij.
De Chileense wet ontslaat alleen mensen van rechtsvervolging die krankzinnig of dement zijn. De advocaten van Pinochet voeren aan dat de generaal door zijn slechte gezondheidstoestand niet in staat is zijn verdediging behoorlijk te organiseren en daardoor zijn recht op een eerlijk proces niet kan doen gelden.