Onderzoek naar miljardenfraude gsm-bedrijfjes

Print
Het Brusselse parket voert een onderzoek naar een twintigtal GSM-bedrijfjes, die aan elkaar gelinkt waren en die voor 2 miljard frank (50 miljoen euro) BTW-ontdoken hebben.
De fraudeurs lieten valse facturen opstellen van fictieve bedrijven uit het buitenland. Zeven mensen werden in verdenking gesteld. Niemand is aangehouden.
De bedrijfjes waren gevestigd in Antwerpen, Brussel, Luxemburg en Londen. Samen hadden ze een omzet van 10 miljard frank (250 miloen euro). Door middel van de valse facturen, die aan hen geadresseerd waren en die ze in hun BTW-aangifte stopten, recupereerden de GSM-bedrijfjes 2 miljard frank van de BTW-administratie. Zeven mensen (vier Belgen, twee Pakistani en één Fransman die allen in België wonen) werden in verdenking gesteld. Ze worden verdacht van witwaspraktijken, schriftvervalsing, oplichting en BTW-fraude.
Het onderzoek naar de BTW-carroussel werd door toenmalig onderzoeksrechter Leys geopend in mei van vorig jaar. Twee mensen werden toen aangehouden en onder voorwaarden opnieuw in vrijheid gesteld. Dinsdag werd de boekhouder van de bedrijven ondervraagd. Hij ging tot bekentenissen over, waardoor het onderzoek zo goed als rond is.