NMBS-voordeeltarief geldt niet voor 9.01 uur

Print
Het NMBS-voordeeltarief voor 65-plussers van 100 frank (2,47 €) voor een heen- en terugreis geldt enkel als de trein vertrekt om 9.01 uur of later. Indien de trein al om 9.00 uur vertrekt moet de betrokkene een biljet betalen tot aan het eerste station. Dat blijkt uit het antwoord van federaal Verkeersminister Isabelle Durant op een schriftelijke vraag van kamerlid Paul Timmermans (Ecolo).
In zijn vraagstelling wierp Timmermans op of het normaal is dat een reizigster die om 9.00 uur van Charleroi naar Luik spoorde een bijkomend vervoersbewijs van 80 frank (1,98 €) moest kopen tot Tamines, het volgende station op de reisweg. Durant, die hierop bevestigend antwoordde, wijst erop "dat iedere maatregel van die aard dient te berusten op een objectieve regel, want anders geldt willekeur".

Om in de toekomst iedere verwarring te vermijden zal in de Gids voor de Reiziger Editie 2002 volgende zinsnede worden toegevoegd: "De reiziger die voor 9.00 uur wenst te vertrekken moet een bijkomend vervoerbewijs kopen dat geldig is tot het eerste station op de reisweg waar de trein vertrekt om 9.01 uur of later". De beperkingen aan het gebruik van dit seniorentarief moeten zoals bekend vermijden dat de treinen op sommige uren te vol zitten.