29ste editie Vierdaagse van de IJzer van start

Print
Dinsdagavond heeft minister van Landsverdediging André Flahaut in de Koksijdse deelgemeente Oostduinkerke de 29ste editie van de Vierdaagse van de Ijzer officieel voor geopend verklaard.
Woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag trekt de vierdaagse wandeltocht voor burgers en militairen langs allerlei oorlogsmonumenten in de streek van Koksijde, Nieuwpoort, Diksmuide, Ieper en Poperinge. Vorig jaar namen 5.557 stappers deel aan de wandeltocht. De organisatoren het 14de Regiment Luchtdoelartillerie uit Lombardsijde en het 98ste bataljon Logistiek uit Ieper verwachten voor de editie 2001 nog meer deelnemers.

De 4-daagse van de Ijzer ontstaat in 1967 als de Orde van de Paardenvisser uit Oostduinkerke voor het eerst een dagwandeltocht organiseert. Onmiddellijk heeft de mars een overdonderend succes.
In 1972 roepen de oorspronkelijke organisatoren de hulp in van het ministerie van Landsverdediging. De dagwandeltocht wordt in functie van de militairen onmiddellijk omgevormd tot een 3-daagse van de Westhoek. In 1973 gaat de effectieve 4-daagse van start om de herinnering aan de Eerste wereldoorlog levendig te houden.

Woensdag start de eigenlijke 4-daagse wandeltocht in Oostduinkerke. De deelnemers kunnen kiezen tussen afstanden van 32 km of 16 km. Iedere dag eindigt de tocht bij een oorlogsmonument waar een korte ceremonie plaatsvindt. Woensdag komen de deelnemers in Nieuwpoort aan. Donderdag vertrekken ze in Ieper om in Poperinge aan te komen. Vrijdag gaat het van Diksmuide over Beerst naar Vladslo. Uiteindelijk eindigt de tocht zaterdag aan de Menenpoort in Ieper waar alle gesneuvelden van de beide Wereldoorlogen worden herdacht. Als afsluiting en climax van de IJzerweek gaat zondag in Diksmuide bij de IJzertoren de 74ste editie van de IJzerbedevaart door.