DVD-recorder belangrijk voor Philips Hasselt

Print
Uitgerekend vrijdag zal Philips in Berlijn op de belangrijke technologiebeurs 'IFA 2001' de DVD-videorecorder officieel aan het publiek voorstellen. Dit nieuwste paradepaardje van de Philipsgroep wordt volledig in Hasselt geproduceerd en is van zeer groot belang voor de positie van de Limburgse vestiging. "Zonder deze troef hadden de gevolgen voor Hasselt wellicht nog erger kunnen zijn," aldus de woordvoerster.
De DVDR1000 werd op de IFA-beurs door een vakjury uitgeroepen tot 'Europese digitale videorecorder van het jaar 2001-2002'. Het toestel heeft dan ook heel wat in zijn mars. De DVDR1000 is een videorecorder voor de huiskamer die digitale DVD-schijfjes gebruikt als medium in plaats van de traditionele magnetische videocassette's. Het resultaat is een hoogwaardige en onverslijtbare beeldkwaliteit. U kan met de DVDR1000 films afspelen, maar ook opnemen op de dvd-schijfjes. De DVD's zijn herschrijfbaar (DVD+RW), u kan dus ook beelden wissen of toevoegen. Een mogelijke consumententoepassing is ook dat u beeldmateriaal van uw digitale videocamera op een DVD-schijfje plaatst en dit dan afspeelt op uw tv. Door de gigantische capaciteit (4,7 gigabyte) van een DVD-disk kan er op één schijfje tot 4 uur beeld bewaard worden (afhankelijk van de kwaliteit). Tenslotte kan het toestel ook gebruikt worden om gewone audio-cd's af te spelen.
De DVDR1000 is het eerste toestel in zijn soort. Er bestaan wel al enkele DVD-herschrijvers om in de computer in te bouwen, maar dit is de allereerste voor in de huiskamer. Gezien de markt voor DVD-films een grote groeimarkt is - velen verwachten dat de DVD over enkele jaren al de traditionele videocassette zal voorbijgestoken hebben - ziet Philips een grote toekomst voor zijn DVD-herschrijver. Iets waar de Hasseltse vestiging van zou moeten kunnen profiteren. Momenteel worden zowel de productie van de onderdelen als de assemblage van de recorder immers in Hasselt gedaan. «En voorlopig zal dit ook zo blijven,» aldus Philips-woordvoerster Vanessa De Vuyst. «Er is geen termijn vastgesteld om de productie ervan naar elders over te brengen. Wij rekenen erop dat het toestel snel een zeer grote afzet zal kennen. Dit kan de positie van Hasselt enkel maar ten goede komen.»
De DVDR1000 ligt vanaf september in de winkelrekken. De precieze verkoopsprijs wordt vrijdag in Berlijn bekendgemaakt, maar de eerste berichten wijzen in de richting van 2.000 euro of 80.000 frank. Een prijs die vanzelfsprekend zal evolueren met de vraag vanuit de markt. In een eerste fase rekent Philips in Hasselt op een productie van zo'n 1.200 recorders per dag.