Geen vakantie bij invoering euro

Print
Het personeel van de Duitse supermarkten en banken mag de eerste twee maanden van 2002 geen vakantie nemen. De supermarkt- en bankdirecteuren vrezen namelijk dat er bij de introductie van de euro, op 1 januari 2002, moeilijkheden zullen optreden. Sommige werknemers hebben intussen gedreigd te staken of zich ziek te melden als ze geen vakantie mogen nemen. Volgens vakbondsleider Harald Reutter is het "niets minder dan slavernij" om personeel te vragen hun vakantie op te geven.
BR>
De vraag van de werkgevers kwam er nadat onafhankelijke rapporten chaos voorspelden op 'E-day' - de dag van de euro-introductie - en de weken die daarop volgen. Ook in België werd het bankpersoneel gevraagd, geen vakantie te nemen (de weken) voor en na de introductie van de euro. Het gaat dan vooral om werknemers die specifiek met de euro bezig zijn, en om kantoorpersoneel.

Zo werd bij Artesia (Bacob) op de ondernemingsraad in maart beslist dat er tussen 7 december 2001 en 11 januari 2002 geen vakantie mag worden opgenomen. Bij KBC werd geen vakantieverbod ingesteld. Het "euro-gebonden" personeel werd wel gevraagd zijn vakantieplanning aan te passen en aandacht te hebben voor permanentie.

Ook de BBL heeft haar kantooragenten gevraagd om tussen 31 december 2001 en de eerste twee weken van januari 2002 geen vakantie te nemen, tenzij om een "dringende reden". Bovendien heeft de bank tijdens de periode rond de invoering van de euro ook om versterking op haar kantoren gevraagd. Zo werden vrijwilligers gezocht onder het administratieve personeel en werd extra personeel aangeworven.

De kantoren van Dexia worden door zelfstandige agenten geleid. Zij beslissen zelf of hun personeel al dan niet vakantie mag nemen voor en na de introductie van de euro, vernam BELGA bij de Frans-Belgische groep. Bij Fortis zei men dat het "niet ongebruikelijk is om het personeel te vragen, geen vakantie te nemen tijdens speciale evenementen".

Ook de grote supermarkten in België maken zich op voor de komst van de euro. De directie van de Delhaize-groep overweegt de ondernemingsraad te vragen, er voor te zorgen dat het personeel tijdens de eerste vier weken van 2002 geen vakantie- of recuperatiedagen opneemt. "Het gaat om een wens", aldus Michel Goisse euro-manager bij Delhaize, "zeker geen verplichting". Bij Carrefour werd het personeel, na sociaal overleg, gevraagd geen vakantie te nemen tijdens de maand januari. Colruyt nam geen maatregelen.