Maas schakelt 2.000 automaten over op euro

Print
Bij Maas International in het Industriepark Mechelen-Noord stijgt stilaan de spanning. Het bedrijf vervaardigt, verdeelt en exploiteert allerlei verkoopautomaten. Momenteel worden 2.000 automaten klaargestoomd om met nieuwjaar over te schakelen van de Belgische frank naar de euro.
BR>
"Maas heeft ervoor gekozen om tot 1 januari 2002 een franken-bedrijf te blijven", zegt Serge van Bogaert, general manager van Maas in Mechelen. "Dit betekent dat de frank de grondslag blijft voor de bedrijfsvoering."

Op 1 jauari 2002 wordt Maas een euro-bedrijf. "We willen deze overgang organiseren zonder dat de dienstverlening daaronder lijdt. Maar we mogen ons wel nog aan een aantal onverwachte problemen verwachten."

Het bedrijf in Mechelen verricht voor de omschakeling naar de euro al twee jaar voorbereidend werk. "We moeten dan ook bijna 2.000 automaten aanpassen. Ook alle tubes waarin het wisselgeld steekt, moeten veranderen. Sinds juni zijn we in al onze automaten tubes aan het steken die straks euro-wisselgeld uitspuwen. Met deze klus hopen we tegen eind dit jaar klaar te zijn."

Maas beschikt in totaal over 3.000 automaten. "Maar daarvan zijn er duizend die werken op gratis verstrekking. Aan die automaten moeten we niets veranderen. Toch zal de omschakeling zo'n 30 miljoen kosten. We rekenen op de steun van de Europese Gemeenschap, maar voorlopig moeten we dit zelf ophoesten."

"Bovendien zullen we de eerste weken na de omschakeling zo'n 8 tot 10% omzetverlies maken door allerlei kinderziektes die we pas dan zullen ontdekken. We weten ook niet hoe onze automaten zullen reageren op de in Griekenland geslagen munt. Onze machines lezen immers ook de samenstelling van de munten en het is zeer de vraag of alle euro's dezelfde zullen zijn", besluit Serge van Bogaert.