Automaten ombouwen kost meer dan 3 mljard

Print
Het euro-compatibel maken van alle automaten zal meer dan 3 miljard frank kosten. Dat stelt de Vereniging van Automaten. Dit bedrag dient niet alleen om de geldwissel- en parkeerautomaten aan te passen, maar ook om personeel aan te werven. De aanpassing van de machines gebeurt immers manueel.
BR>
De meerderheid van de bedrijven die actief zijn in de automatensector hoopt bovendien de nodige onderdelen voor de voorziene datum te ontvangen. "In theorie moeten de aangepaste stukken op 1 december 2001 op de bedrijven toekomen", aldus Peter Tulkens van de Vereniging van Automaten. "Eén maand is echter onvoldoende om ongeveer 120.000 verdeelautomaten, verspreid over heel België, aan te passen".

Vooraleer de bedrijven de nieuwe onderdelen kunnen ontvangen, moeten hun automaten voorzien zijn van nieuwe geldwisselaars, die alleen maar euromunten of -biljetten accepteren. Slechts een aantal automaten - minder dan 5 procent - zal gedurende enige tijd zowel Belgische franken als euro's accepteren om de overgang naar de eenheidsmunt te vergemakkelijken.

"De nieuwe geldwisselaars die we tot nu toe in onze automaten geplaatst hebben, accepteren zowel Belgische franken, als euro's", vernam Belga bij een Brussels bedrijf dat deel uitmaakt van een grote distributiegroep. "Wanneer de euro wordt ingevoerd (nvdr., op 1 januari 2002), zullen die automaten nog altijd Belgische franken accepteren, maar het wisselgeld in euro teruggeven".

"We proberen dit systeem zolang mogelijk vol te houden - zeker tot zolang de banken Belgische franken blijven omwisselen. Voor een nieuwe geldwisselaar betaal je ongeveer 20.000 frank. Met de introductie van de euro hebben om en bij de 10 miljoen frank (247.893,52 euro) moeten investeren", aldus het bedrijf.