Belgische beleggers zijn behoudend

Print
Belgische beleggers zijn minder optimistisch dan andere Europese beleggers. Dat blijkt uit een studie van Threadneedle Investment Barometer naar de houding van Europese beleggers. Slechts 35 procent van de Belgische beleggers denkt dat de koersen op de effectenbeurs het komende jaar zullen stijgen.
BR>
Dit percentage is vergelijkbaar met de verwachtingen van beleggers in Groot-Brittannië (32 pct), maar aanzienlijk lager dan de Duitse (48 pct) of de Nederlandse (51 pct) beleggers. Opmerkelijk is dat de Belgen die de markt zien aantrekken, een gemiddelde stijging verwachten van niet meer dan 5,4 pct. Zij zijn veel voorzichtiger dan de Britten die een gemiddelde stijging voorzien van 9,6 pct, de Nederlanders (10,0 pct) en de Duitsers (12,4 pct).

Wat betreft de verwachtingen voor de komende drie jaar, zijn de Belgische beleggers ook meer terughoudend dan hun collega-Europeanen. Het percentage beleggers dat gedurende de komende drie jaar een stijging verwacht van de aandelenmarkten is in de vier landen nagenoeg gelijk en schommelt rond de 56 pct. De Belgische belegger verwacht echter een stijging van 5,7 pct, terwijl de Nederlanders en Britten een stijging van 13 pct voorzien. De Duitse beleggers verwachten een stijging van maar liefst 25,1 pct. Belgische beleggers die een koersdaling voorspellen voorzien geen dramatische terugval en voorspellen voor het komende jaar een gemiddelde daling van 4,5 pct. De pessimisten in Groot-Brittannië spreken van een daling van 11,3 pct; in Nederland en Duitsland spreekt men van een terugval van 9,0 pct.