Mc Donald's sluit filialen

Print
MCDONALDS
De vijf McDonald's van Heusden, Turnhout, Sint-Niklaas (foto, Wevelgem en Gent zijn met sluiting bedreigd. Over de vestigingen van Asse en Rocourt is al beslist dat zij nu hun laatste hapjes verkopen. De reorganisatie is ingegeven door strategische redenen. De directie van de fastfood-keten werkt nu al aan de opening van nieuwe filialen op andere en meer geschikte locaties.

De hamburgerrestaurants van Heusden-Zolder en Turnhout openden een zevental jaren geleden hun deuren. Zij zijn de oudste in het groepje van zeven probleemgevallen dat van naderbij door McDonald's werd en wordt bekeken. «We onderwerpen onze filialen geregeld aan een evaluatie. De verkoopsresultaten vielen al langer tegen. Nu hebben we de knoop doorgehakt. Of er wordt bijgestuurd, of er volgt een sluiting», zegt woordvoerder Stephan De Brouwer. Voor de vestigingen van Rocourt (Luik) en Asse zit er geen koerscorrectie meer in. Zij moeten dicht. «Rocourt nog deze maand. Asse in de loop van het jaar», aldus nog De Brouwer.

McDonald's voert nu gesprekken met de franchisehouders om de meubels zoveel mogelijk te redden. «We bekijken elk geval afzonderlijk. Want onze restaurants zijn niet het slachtoffer van een structureel probleem, ook al kampen we met een hoge kostprijs door de Belgische BTW-tarieven en de hoge sociale lasten. De moeilijkheden zijn vooral het gevolg van omgevingsfactoren. De ene vestiging kent te veel concurrentie in de buurt, de andere is gewoon slecht gelegen. Maar als de zaken op middellange termijn winst kunnen maken, dan gaan we ze uiteraard niet sluiten. We gaan dus ook geen overhaaste beslissingen nemen.»

De 130 personeelsleden van de zeven 'probleemvestigingen' werden volgens De Brouwer op de hoogte gebracht. «Zij moeten niet vrezen. Als ze niet bij McDonald's aan de slag kunnen blijven, dan zoeken onze franchisehouders voor hen een andere job. Dat kan niet moeilijk zijn met het huidige tekort aan degelijk personeel in de horeca. Bovendien hebben onze medewerkers stuk voor stuk een degelijke opleiding gekregen.»

Of ze ooit terecht kunnen in een van de nieuwe restaurants, waarover McDonald's nu al plannen maakt, is niet zeker. Waar en wanneer die filialen worden geopend, is een van de best bewaarde geheimen van de hamburger-keten. «Ze zullen er komen», klinkt het karige commentaar van woordvoerder De Brouwer. «Het gaat goed in de fastfood-sector. De voedingscrisissen hebben wel voor een klein dipje gezorgd, maar daar is nu niets meer van te merken. Integendeel, de potentie van de markt is groter dan ooit.»

McDonald's beschikt in ons land over 64 filialen. Er werken in totaal ongeveer 2.000 mensen.