'Concorde krijgt luchtwaardigheidsbewijs terug'

Print
De Concorde, het Brits-Franse verkeersvliegtuig dat sneller vliegt dan het geluid, krijg zijn luchtwaardigheidsbewijs waarschijnlijk voor het eind van deze maand terug.
De Concorde werd iets meer dan een jaar geleden uit de lucht gehaald nadat een toestel van Air France op 25 juli 2000 kort na de start vanaf de luchthaven Charles de Gaulle bij Parijs was neergestort, waardoor alle honderd passagiers, negen bemanningsleden en vier mensen op de grond om het leven kwamen. Het was het eerste ongeluk met dodelijke afloop met een Concorde.
Volgens de autoriteiten had een strook metaal die op de startbaan was blijven liggen het toestel waarschijnlijk een klapband bezorgd, waarna stukken rubber een brandstoftank doorboorden en het vliegtuig brandend neerstortte. Door montage van andere banden, versterking van de brandstoftanks met Kevlar en andere aanpassingen zou een herhaling uitgesloten moeten zijn. Als de aanpassingen zijn aangebracht, kan elke Concorde afzonderlijk zijn bewijs van luchtwaardigheid terugkrijgen. Air France en British Airways zijn de enige luchtvaartmaatschappijen ter wereld die met de Concorde vliegen.