Eurotunnel eist sluiting Frans vluchtelingencentrum

Print
Het Frans/Britse bedrijf Eurotunnel heeft een rechtbank gevraagd het vluchtelingencentrum bij de Franse ingang van de Kanaaltunnel te sluiten. Het centrum wordt vaak als springplank gebruikt door illegale immigranten op weg naar Groot-Brittannië.
In een dinsdag uitgegeven verklaring zei Eurotunnel, dat de onderzeese vracht- en passagierstreinen tussen Frankrijk en Groot-Brittannië exploiteert, een rechtbank in de Noord-Franse stad Lille te hebben gevraagd een plaatselijke verordening die de opening van het centrum mogelijk heeft gemaakt ongedaan te maken.
Iedere nacht worden bij de vrachtterminal in het Franse Coquelles honderden immigranten tegengehouden die Groot-Brittannië illegaal proberen binnen te komen, luidde de verklaring. Geschat wordt dat het bedrijf alleen al in de eerste helft van dit jaar 18.500 potentiële illegale immigranten op weg naar Brits grondgebied heeft tegengehouden.
Het vluchtelingencentrum in Sangatte, minder dan drie kilometer van Coquelles, werd in september 1999 per verordening opgezet en staat onder leiding van het Rode Kruis. Eurotunnel heeft de rechtbank gevraagd het decreet in te trekken omdat de situatie "onduldbaar" is geworden. Sinds het begin van het jaar zijn ten minste vier vluchtelingen omgekomen toen zij probeerden in de buurt van de terminal op een trein te springen.