Fischer bereid Arafat en Peres te ontvangen

Print
De Duitse minister van buitenlandse zaken Joschka Fischer is bereid in Berlijn als gastheer op te treden bij onderhandelingen over een staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnen. Het voorstel om de besprekingen in Berlijn te houden is afkomstig van de Palestijnse leider Yasser Arafat, met wie Fischer dinsdag in Ramallah op de Westoever twee uur lang overleg voerde.
Arafat zei op een persconferentie die hij met Fischer gaf dat het hem een goed idee leek om op het kantoor van Fischer in Berlijn overleg te voeren met de Israëlische minister van buitenlandse zaken Shimon Peres. Fischer zei het voorstel te steunen, maar zich ook te kunnen voorstellen dat er elders, minder ver weg, wordt onderhandeld.
Het was niet direct duidelijk hoe de Israëliërs tegenover een dergelijke ontmoeting staan. Peres, die dinsdag onderweg was naar Hongarije, heeft eerder wel gezegd dat hij Arafat zou willen ontmoeten en dat een dergelijke ontmoeting "gloort aan de horizon". Fischer voerde maandag overleg met Peres en begon direct na zijn ontmoeting met Arafat aan een onderhoud met de Israëlische premier Ariel Sharon.