Nipte overwinning PSV op FC Den Bosch

Print
EINDHOVEN - Na de oorverdovende jubel om de landstitel is woensdag de twijfel op zevenmijlslaarzen het Philips Stadion binnengetrokken. PSV won van zwakke buur FC Den Bosch, maar vraag niet hoe. Het seizoen is amper gestart en PSV zoekt al hevig naar zijn vorm. In deze competitiefase kan het zelfs de zwakste opponent niet op de knieën krijgen.
BR>
Pas in de slotfase kwam PSV op een 3-2 voorspong. Met de late treffer van Mark van Bommel voorkwam PSV een blamage én een wel heel vroege forse achterstand op Feyenoord. Dat neemt niet weg dat PSV zorgen heeft, zeker met de uitwedstrijd tegen Willem II in het vooruitzicht, traditioneel een vervelende klus.

Erik Gerets heeft de komende dagen denkwerk te verrichten en zijn team arbeid. De ploeg maakte opnieuw een matte indruk. PSV mag zich spiegelen aan zijn aanvoerder Mark van Bommel, die wel een wedstrijd lang tot het uiterste ging en die instelling met zijn winnende treffer beloond zag. Het was verbazingwekkend om te zien hoe eenvoudig FC Den Bosch zich PSV in de eerste helft van het lijf hield. Geheel volgens het nieuw realisme van coach Wiljan Vloet speelde zijn ploeg Bossche-bollen-catenaccio.

LANGE JAN PSV probeerde het in eerste aanleg op traditionele wijze in een vertrouwde opstelling, met vier verdedigers. Al bij de aftrap was duidelijk dat dit er eentje te veel was. Daags voor de wedstrijd zei Gerets al dat hij niet zou aarzelen om een defensieve kracht te offeren om reservespits Jan Vennegoor of Hesselink in het veld te brengen. In Groningen wachtte hij nog tot de rust, gisteravond draafde Lange Jan al na dertig minuten het veld op. Niet voor rechtsback Theo Lucius, wat logisch zou zijn geweest aangezien hij zich nauwelijks in het stuk mengde, maar opnieuw voor Ramzi. Op dat moment stond PSV al voor de tweede keer in deze kakelverse competitie achter. Mourad scoorde in de 30ste minuut met het hoofd het eerste Bossche doelpunt. Een kwartier later trok Kezman (penalty) de stand weer gelijk, maar PSV ging toch niet bepaald met een Bona-gevoel in het hoofd rusten. Dat PSV na het betrekkelijke echec in Groningen ook thuis een achterstand moest accepteren van een eenvoudige ploeg als FC Den Bosch zal op De Herdgang ongetwijfeld onderwerp van verdere studie zijn. Het stemt tot nadenken dat PSV er volgens het beproefde 4-4-2 recept niet uitkwam in de eerste helft en al snel moest gaan repareren. Gevaarlijke voorzetten? Feilloze eindpasses op de spitsen? Gerets heeft er afgelopen dagen op gehamerd en getraind, maar daar was niets van te merken in deze wedstrijd. De voorzetten van vooral Bouma en Rommedahl waren een wedstrijd lang onthutsend slecht. Net als zaterdag in het hoge noorden kon PSV alleen via het breekijzer van de penalty terugkomen. VRUCHTELOOS Dan maar doordrukken in de tweede helft, dacht PSV. Maar weer kon het team zijn draai niet vinden. Het PSV van gisteravond zocht vruchteloos naar vorm, creativiteit en daadkracht. Illustratief voor de huidige staat van de landskampioen was de uitglijder van Nikiforov in de 54ste minuut. Maximiano pikte de bal op en schoot 'm achter Waterreus, 1-2. Het was zo'n beetje de derde aanvalsdaad van Vloets manschappen. Het wedstrijdbeeld daarna was identiek aan dat van vorige week zaterdag in Groningen. Pompen of verzuipen, niks geen finesse. PSV viel aan, niet op basis van overleg of superieure kwaliteit, maar op hoop van zegen. Het leverde een mooi doelpunt van Bruggink op (2-2), maar PSV had geen tijd om dat te vieren. Voort ging de jacht. De verlossing kwam via Mark van Bommel. Met de bal aan de voet worstelde Van Bommel zich in de 84ste minuut naar een vrije positie om uit te halen, 3-2. Eind goed, al goed? Dat niet, gezien het vertoonde spel. PSV heeft een boel huiswerk voor de boeg. 222220 aug 01