Van Nistelrooy debuteert in Premier League

Print
MANCHESTER - Een jaar duurde het eer Ruud van Nistelrooy bij Manchester United kon spelen. Maar sinds hij voor de Engelse kampioen speelt, is hij het scoren nog niet verleerd.
BR>
Het is geen onbekend gegeven dat de Nederlander te goed was voor de Nederlandse competitie. Hij probeerde het dan maar in de Engelse Premier League en bewees meteen dat hij ook dat niveau probleemloos aankan. Eind juli scoorde hij voor de Mancunians twee keer in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Maleisië, vorige week 1 keer tegen Liverpool (Charity Shield) en vorige woensdag met Nederland tegen Engeland.

Een jaar geleden zag nochtans zijn toekomst er alles behalve rooskleurig uit. In maart 2000 scheurde de international de ligamenten van zijn knie. Hij was al tot een akkoord gekomen met Manchester maar door zijn blessure viel zijn transfer in het water. Ook Euro 2000 moest de talentrijke aanvaller aan zijn neus laten voorbijgaan.

Na 12 maanden revalidatie, maakte Van Nistelrooy, in maart van dit jaar, zijn rentree bij PSV. Hij scoorde 4 doelpunten in 7 competitiewedstrijden en hielp zijn club mee naar de Nederlandse titel. Manchester United kwam terug op de proppen en er lag een contract klaar voor de duur van 4 seizoenen. Hij kostte zowat 1,2 miljard frank. "Vorig jaar was het een hel. Het was een enorme ontgoocheling dat ik niet bij Manchester kon spelen. Maar ik besloot hard te werken om op het hoogste niveau terug te keren en het heeft geholpen. Ik heb altijd sympathie gehad voor de roemrijke club. De uitstraling van de club staat mij enorm aan", aldus de Nederlander.

Na Dennis Bergkamp, Jaap Stam, Jimmy Floyd Hasselbaink en Marc Overmars, is Van Nistelrooy de vijfde Nederlandse vedette die het over de plas wil waarmaken. De 1,88 meter grote speler maakte in 1993 zijn debuut bij FC Den Bosch. Hij speelde er op het middenveld en pas in 1997 begon zijn scoringsmachine op gang te komen. Nadat hij in 13 wedstrijden, 12 keer wist te scoren, verkaste hij naar rivaal Heerenveen.

Daar werd hij in 1998 weggeplukt door PSV Eindhoven. Op zijn 22ste verjaardag tekende hij een contract ter waarde van ongeveer 270 miljoen frank, een transferrecord in Nederland voor een Nederlandse speler. Vier maanden later maakte hij zijn debuut bij het Nederlandse elftal, dat 1-1 gelijkspeelde tegen Duitsland. In 1999 werd Van Nistelrooy topscorer met 31 doelpunten in 34 wedstrijden. Daarmee eindigde hij tweede op de Europese topscorerslijst en werd hij uitgeroepen tot Nederlands speler van het jaar. Het seizoen nadien scoorde hij 29 keer in 23 wedstrijden, tot die knieblessure hem parten speelde.

Manager Alex Ferguson van de Mancunians gaf toe dat hij enkele jaren geleden de aanvaller al aan het scouten was. "Toen mijn zoon enkele jaren terug een wedstrijd van Heerenveen zag, zei hij tegen mij dat ik hem meteen moest kopen. Ik zei daarop dat ik hem zelf wel eens eerst wou zien spelen. Dus ik besloot de volgende wedstrijd te gaan kijken en daar vernam ik dat hij al voor PSV had getekend. We waren te laat! Maar nu is hij bij ons en dat is het belangrijkste." De meeste critici zijn ervan overtuigd dat Van Nistelrooy zal slagen in de Premier League. Verdediger Sami Hyypia van Liverpool meent dat hij in aanmerking komt om topscorer te worden omdat hij enorm veel kwaliteit in huis heeft.

Ook ploegmaat Ryan Giggs was vol lof over de aanvaller. "In de zone van de waarheid is hij bijzonder trefzeker. Hij heeft ook veel overzicht over het spel. Hij heeft veel kwaliteiten", aldus de Welshman.

Zaterdag maakt Van Nistelrooy zijn debuut in de Premier League tegen nieuwkomer Fulham.