Ivica Mornar wil de Champions League in

Print
ANDERLECHT - Hij heeft de look van een piraat, maar Ivica Mornar heeft een hart van koekenbrood. De Kroatische aanvaller van Anderlecht snakt naar Champions League-successen, want zijn meest emotionele sportmoment tot nu toe was... de Wimbledon-zege van Goran Ivanisevic. "Nooit weende ik zo veel als toen", blikt Mornar terug.
Is hij zo'n god voor jou?
Mornar: "En of. Goran is het symbool van de Kroatische natie, het bewijs dat geloof in eigen kunnen altijd loont. Maar liefst 170.000 van de 350.000 inwoners van Split verwelkomden hem bij zijn thuiskomst. Hij won Wimbledon op het moment dat ik tekende bij Anderlecht. In de interviews die ik toen in de Kroatische kranten gaf, bedankte ik hem voor zijn stunt. Ik won met Hajduk 3 titels, 2 bekers en 3 supercups, ik scoorde de 1-0 in 1994 tegen het grote Ajax maar nooit huilde ik. In juli wel. Tranen met tuiten."

Je bent toch zelf ook populair?
"In Split moet ik mijn populariteit delen met Goran, met NBA-sterren als Kukoc, voetballers als Boksic, Asanovic, Jarni, wereldkampioenen boksen, een olympisch kampioen roeien en noem maar op. Geen stad heeft meer kampioenen. In Standard was ik zowat de tweede qua populariteit, na Runje. Bij Anderlecht viel ik ook meteen in de smaak. Heb je in La Louvière die spreekkoren gehoord? Dat doet me... volare. Ik heb nog niet veel anders gedaan dan handtekeningen uitdelen. Nooit zal ik er een weigeren, want ik deed als kleine gast net hetzelfde bij de vedetten van Hajduk. Nu nog droom ik van een krabbel van Maurice Greene en vooral Michael Jordan. Ik zou het aan mijn stadsgenoot Toni Kukoc kunnen vragen, die ooit samen met Jordan bij de Chicago Bulls speelde, maar ik ben te beschaamd."

Je lijkt niet zo, met je piratenhoofd.
(Jestrovic is in Taverne Green Park rechtover het stadion naast Mornar komen zitten en grapt: 'Hij heeft zo'n kop om te doden') "Nee, dat is niet waar. Ik ben een brave jongen buiten het veld. Zou ik anders mijn doelpunt van vorig jaar tegen La Louvière opgedragen hebben aan een Franstalige journalist die een open-hartoperatie zou ondergaan? Nee toch? En voor alle duidelijkheid: als ik mijn haar laat groeien, heb ik een bos zoals pakweg Ilic. Maar ik hou van mijn look. Het is echt niet mijn bedoeling anderen bang te maken. In Split is er 7 maanden zon. En Mornar betekent in het Kroatisch zeeman. Snap je? In het seizoen 1995-1996 werd mijn snit verkozen tot het kapsel van het jaar. Toen was ik ook kaal, behalve op mijn voorhoofd, waar mijn froufrou tot in mijn ogen hing. (lacht) Ik zag onlangs een cassette terug van mijn eerste match met Hajduk, toen ik 16 was. Mijn haar hing tot op mijn schouders. Niet om aan te zien!" (Schatert) Vorig jaar stond je daar tegen Lokeren met een rood-witte schedel en 1-3 op het scorebord.
"Preud'homme vond dat mijn initiatief kon en liet iemand naar het hotel komen die alle spelers een laagje gaf. Achteraf kwam het wat belachelijk over, maar toch zou ik me paars durven laten verven als we met Anderlecht kampioen zijn."

Dan word je in Luik gelyncht.
"Standard-Anderlecht wordt een moeilijke match voor mij. Ik ga niet liegen: ik had pijn aan het hart dat ik moest vertrekken in Luik. Ze zeggen dat ik te duur was, maar als we voor de titel gingen en voor Europese roem, was ik niét duur. D'Onofrio zei me eerlijk: Moka, we kunnen u niet zoveel geven als wat je eigenlijk verdient. Dan kwam Anderlecht. (Jestrovic: 'Aalst en Lommel toch ook?') (Mornar lacht:) Pas maar op, Nenad. Ik ben hier om titularis te zijn. Iedereen vraagt me of ik supersub wil blijven. Eerlijk, ik kan toch niet verklaren: Ik ben in Anderlecht om op de bank te zitten? Met Suker, Boksic, Vlaovic, Stanic, Balaban en Rapahic heb ik bij de nationale ploeg ook 6 fameuze concurrenten. Maar toch zeggen de journalisten me dat de bondscoach me zou oproepen."

Je zal moeten afzeggen omdat je met je cyste speelt tegen Halmstad.
"Ik wacht op een laatste oordeel van de specialist. Maar ik wil absoluut spelen tegen Halmstad, ook als dat ten koste gaat van mijn selectie. Ik heb er al vaak aan gedacht naar Hajduk Split te mogen voor de Champions League. Fantastisch. Maar pas op, naar het WK snak ik ook. Door ruzie met ex-bondscoach Blazevic miste ik het EK 1996 en onze 3de plaats op het WK 1998. Als we nu de Schotten kloppen, geef ik België maar 40 procent kans op succes in Kroatië."