Anderlecht-Halmstad: match van 300 miljoen

Print
ANDERLECHT - Tenzij Anderlecht tegen Halmstad de pijnlijkste thuisnederlaag uit zijn geschiedenis oploopt, kwalificeert het zich woensdag voor de 5de keer voor de Champions League. "Een match van 300 miljoen bruto", zegt Michel Verschueren. De buit is na de gevleide 2-3 in Zweden zo goed als binnen, maar zelfs het bestuur behoedt zich ditmaal voor euforie.
In Scandinavië had de top van de club zich nog laten betrappen op overmoedige uitspraken. Aimé Anthuenis greep in. Met succes. Want wat zegt Verschueren nu plots? "Laten we voorzichtig zijn. Kijk naar het ongeluk dat de nationale ploeg in Finland overkwam".

Een uitschakeling zou de schande van het jaar betekenen voor Anderlecht. Nooit gaf het in wedstrijden met rechtstreekse uitschakeling een uitzege weg. Achttien uitoverwinningen werden twee weken later 18 kwalificaties voor de volgende ronde. Een droge 0-0, 1-1 of zelfs een trieste 0-1 of 1-2 volstaan voor de jackpot. Maar om de nieuwe intrede tot het kampioenenbal te vieren mag - of beter, moét - het wat meer zijn. Aimé Anthuenis kan zich voor het eerst thuis kwalificeren en daar hoort vuurwerk bij. Al ontbreken de spelverdelers Baseggio en Stoica, Anderlecht heeft voldoende talent om voor het eerst dit seizoen de show te stelen. Te beginnen met Aruna, die de zwakke Zweedse linkerflank op zijn eentje kan oppeuzelen. "Het moet een prestigematch worden", zegt Verschueren. "Weinig Belgische clubs kunnen ook maar denken aan een kwalificatie voor de Champions League".

Loting
Ze zeggen het dus niet, maar eigenlijk zitten de clubleiders al met hun gedachten bij de loting van donderdag in Monaco. Wordt het weer Manchester? Of ditmaal Bayern München? Of zijn de tegenstanders heel wat minder indrukwekkend? Het kan, temeer Anderlecht met een portie geluk nog in de 3de van 4 potten kan terechtkomen. Van Ajax, Parma, Galatasaray, Porto, Mallorca, Slavia Praag en Lokomotiv Moskou, allemaal slecht gestart, moeten er daarvoor 5 uitgeschakeld worden. Maar daar denkt Sporting best pas aan als het bij de rust 3-0 is...

Aimé Anthuenis: "Evenveel spitsen bij Club"
Aimé Anthuenis ging nog wat verder dan zijn voorzichtige bestuurders. "Waar ik bang van ben? Van de uitslag", zei hij. "Wie zegt dat we al geplaatst zijn, zit fout. Het is verre van gebeurd. Scandinaven geven zich nooit gewonnen. Als we ons plaatsen, is dat tijdwinst om naar een typeploeg te gaan. Met een Litmanen, die hier een jaar geleden is genoemd, of met Stoica of Baseggio in de vorm van Litmanen gaat het spelniveau meteen omhoog."

Opvallend was de opmerking van Anthuenis dat Anderlecht niét zoveel spitsen heeft. "Ik heb alles eens bekeken. Club heeft er evenveel. Duarte, Simic, Sillah, Mendoza, Lange, Verheyen en ik vergeet er twee (Martens en Smolders, nvdr). Bij ons vertrokken 3 echte spitsen. Van Hout is een verdediger, Jestrovic is maanden out en Thompson wil weg."