Haagdoren geeft tactisch experiment nog kans

Print
LUIK - Germinal Beerschot staat weer met beide voeten op de grond. Op Sclessin speelden Degryse en maats een saaie, bleke en vooral hoogst ongelukkige wedstrijd. Al na een half uur stond het 2-0 en moest Germinal Beerschot met 10 verder. De ruime nederlaag was niet meer dan logisch. "We holden constant achter de feiten aan", bekende Philip Haagdoren. Na de krachttoer tegen La Louvière, nu de kater tegen Standard.
Philip Haagdoren had een prettigere competitiestart in gedachten.Vorige week miste hij de stuntzege tegen La Louvière door een schorsing, ditmaal kon hij niet verhinderen dat zijn ploeg hulpeloos ten onder ging tegen Standard. "Wie al in de eerste minuut op achterstand komt, moet zich geen illusies maken", aldus Haagdoren. "Dan weet je dat je een zeer moeilijke wedstrijd te wachten staat. Te meer omdat we net speculeerden op een snelle tegenaanval. Met Marc als enige spits en ikzelf en Huysmans centraal op het middenveld, hoopten we er af en toe vlug uit te komen. Maar daarvoor zou het ons zeer goed uitgekomen zijn, mocht het lang 0-0 gebleven zijn. Dan moest Standard komen en kregen wij meer ruimte."

Maar van dat plan kwam niets in huis. "In de eerste helft hebben we ons nog goed verweerd. Op een bepaald ogenblik had ik zelfs het gevoel dat we de partij in handen hadden. Met een beetje geluk maakt Marc er 1-1 van en heb je opnieuw een wedstrijd. Maar dan volgt die rode kaart voor Luciano en wordt het 2-0 op strafschop. Toen was de match gespeeld."

Voordien had Franky Van der Elst de meegereisde fans al verrast door Kpaka, vorige week nog goed voor 3 goals, op de bank te laten. Degryse stond eenzaam in de spits. Haagdoren: "Achteraf is het makkelijk praten. Nu zal iedereen wel zeggen dat we toch met twee aanvallers hadden moeten starten. Maar is dat zo? Het is te vroeg om te zeggen dat dit experiment mislukt is. De omstandigheden zaten ons te zeer tegen, denk ik. Twee persoonlijke fouten en hop het stond 2-0. Geen enkele tactiek is daartegen bestand."

Of Germinal Beerschot na die 2-0 toch niet te weinig zelf op zoek is gegaan naar die broodnodige aansluitingstreffer? "Misschien. Maar welke tactiek had dat kunnen verhelpen? Bovendien: stel dat we hoger gaan spelen, dan krijgen we misschien een fikse pandoering. Wie wordt daar beter van? Nu hebben we de schade trachten te beperken. Met succes. Zoveel kansen heeft Standard niet gehad in de tweede helft."

Intussen wordt het programma er niet makkelijker op voor Germinal Beerschot. Volgende week zondag wacht alweer Anderlecht. "Waarbij 1 of zelfs 3 punten meer dan welkom zou zijn", besloot Haagdoren. "Zoniet dreigt al het positieve van de eerste speeldag verloren te gaan en moét je de week nadien al gaan winnen. Maar geen nood, op het eigen Kiel kunnen we altijd een beetje meer. Dat is al vaker bewezen."