VMM heeft nog meer dan één miljard te goed

Print
De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) loopt voorlopig 1,016 miljard frank mis omdat gezinnen en bedrijven hun afvalwaterheffing niet betalen. Het probleem van de wanbetalers stelt zich ook bij andere overheidsbedrijven, maar minder erg.
BR>
Bijna 35.000 grootverbruikers van water moeten nog betalen voor het heffingsjaar 2000. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Leefmilieu Vera Dua, op vraag van Vlaams CVP-parlementslid Carl Decaluwé. Het gaat in totaal om 3,8 miljard frank. Grootverbruikers (meer dan 500m³ water per jaar) worden belast op basis van het verbruikte water of geloosde afvalwater.

Voor de periode 1991-1998 moeten 2.075 grootverbruikers hun heffing nog betalen. Samen goed voor een rekening van 1,016 miljard frank. De VMM heeft voor hen al alle rechtsmiddelen - aanmaningen en dwangbevel - uitgeput. Voor 674 miljoen loopt er een betwisting voor de rechtbank, terwijl zowat 180 miljoen verloren lijkt door faillissementen. Ook het Belgisch leger blijft achter met betalen: 98,1 miljoen.

Bij de kleinverbruikers - gezinnen en bijna 200.000 bedrijven die minder dan 500m³ drinkwater per jaar verbruiken - betaalt 10 procent de rekening niet meteen. Momenteel staan 154.000 verbruikers nog bij de VMM in het krijt. Voor de voorbije jaren moet de VMM nog 203,2 miljoen ontvangen van de kleine waterverbruikers. Volgens Decaluwé loopt er ook een en ander fout met de inning van de gelden. Zo moet men jaarlijks op zoek naar duizenden adressen. Vlaams minister van Financiën Dirk Van Mechelen heeft de instanties dinsdag een brief gestuurd om orde op zaken te stellen.