Waarschuwing na derde PMA-dode

Print
De nieuwe PMA-drug heeft een derde slachtoffer gemaakt. Het gaat om 18-jarige jongeman uit Dienst die op 8 juli jl. is overleden. Het Leuvense parket is door het toxicologisch laboratorium in kennis gesteld dat het onderzoek duidelijk de aanwezigheid van PMA heeft aangetoond. Volgens de deskundigen toonden meerdere opeenvolgende screenings de aanwezigheid van deze stof aan, naast amfetamines, xtc en cannabis.
BR>
De familie van de betrokken jongeman is volgens het parket door de diensten van slachtofferonthaal in ingelicht. Het onderzoek dat gevoerd wordt door de lokale politie van Diest wordt volgens de parketwoordvoerder nog meer dan voorheen toegespitst op het achterhalen van de herkomst van de pillen. Tot dusver kon het onderzoek hieromtrent nog geen sluitsel geven, aldus persprocureur Theo Jacobs.

Naar aanleiding van deze derde PMA-dode waarschuwde minister van consumentenzaken, volksgezondheid en leefmilieu, Magda Aelvoet dinsdag nogmaals dat het gebruik van illegale drugs altijd gevaarlijk is. Ook synthetische drugs worden immers verkocht op een illegale, niet- gecontroleerde markt wat betekent dat noch de samenstelling, dosering noch de kwaliteit van de gebruikte producten bekend is. Een bepaalde vorm, kleur, logo of naam is nooit een garantie voor de samenstelling. Het is volgens volksgezondheid zelfs mogelijk dat twee pillen die er hetzelfde uitzien, een totaal verschillende samenstelling hebben. Druggebruikers kunnen dus niet weten wat ze nemen. In het geval van PMA kan het zijn dat men in de veronderstelling is van MDMA (XTC) te nemen waar het in werkelijkheid gaat om een cocktail waarin PMA verwerkt zit.