Saïdi Sief officieel gediskwalificeerd na positieve controle

Print
PARIJS - De Internationale Atletiekfederatie (IAAF) heeft de Algerijn Ali Saïdi Sief, die zilver won op de 5.000 m op het WK in Edmonton en dezelfde dag positief werd bevonden op nandrolon, officieel gediskwalificeerd. Dit maakte Giorgio Reineri, een woordvoerder van de IAAF, zaterdag bekend.
Vrijdag werd het nieuws van de positieve controle van de 23-jarige Algerijn bekendgemaakt door zijn eigen nationale atletiekfederatie, en dit werd later op de avond door het IAAF bevestigd. Saïdi Sief, die vrijdag ingeschreven was voor de 1500 m van de Golden League-meeting in Zürich, gaf daarop 'wegens familiale redenen' forfait voor deze wedstrijd.

Saïdi Sief, die een schorsing van twee jaar riskeert, verklaarde zich zaterdag "verwonderd over de resultaten van de analyse", temeer daar hij in juni en in juli clean uit eerdere antidopingcontroles gekomen was. "Mijn verwondering is groot, omdat ik altijd gevochten en geprotesteerd heb tegen het gebruik van doping in de sport", onderstreepte de Algerijn, eraan toevoegend dat hij zou "vechten om zijn onschuld te bewijzen". De Algerijnse Atletiekfederatie (FAA) van haar kant heeft de IAAF gevraagd om alle medicamenten te onderzoeken die de atleet, op voorschrift, mocht nemen.

Na de diskwalificatie door de IAAF, is het nu de beurt aan de FAA om Saïdi Sief te horen en te berechten. Door de diskwalificatie van Sief schuiven de Ethiopiër Million Wolde en de Keniaan John Kibowen een plaats op, en krijgen ze respectievelijk de zilveren en bronzen medaille voor hun 5.000 m op het WK in Edmonton.

De Roemeense Ana Mirela Termure en de Wit-Russische Natalya Sologub werden tijdens het WK ook al geschorst voor een positieve nandroloncontrole -die evenwel voor het WK was uitgevoerd-, en donderdag werd bekendgemaakt dat de Italiaanse marathonloper Roberto Barbi eveneens positief werd bevonden, mogelijk op epo, maar dat werd niet bevestigd.