Marc Van Dijck 10de in GP van Valkenswaard

VALKENSWAARD - De Belgische ruiters waren in de Grote Prijs Pulsar in Valkenswaard niet bij de zaak. Maar het kan niet iedere week prijs zijn. De helden van Aken, Dublin en het EK kwamen zondag in de tuin van Jan Tops in Valkenswaard nooit in het stuk voor. Marc Van Dijck was met zijn tiende plaats van Verelst Goliath de beste nationale vertegenwoordiger. Maar als een Belgische ruiter niet wint, neemt wel een Belgisch gefokte viervoeter het roer over en dus won de BWP-er Joli Coeur de GP met in het zadel de Duitser Franke Sloothaak.
BR>
Na twee zware omlopen bleven slechts zes combinaties zonder fouten over voor de barrage. Franke Sloothaak zette met zijn vijftienjarige BWP-er Joli Coeur een foutloze 38"01 op het scorebord zen daar beet de complete concurrentie zich de tanden op stuk. Inclusief de Oostenrijkse kse meervoudige winnaar van de Wereldbeker ging er met E.T buitenaards tegenaan, maar het duo strannde op 63 honderdsten. De vier andere combinaties hielden hun strafblad niet onbeschreven en de Zweed Rolf-Göran Bengtsson eindigde op Pialotta net waar hij ook tijdens het EK was gestrand: op drie.

De Belgische ruiters konden deze barrage van uit de ruitertribune volgen vermits Marc Van Dijck met Verelst Golmiath na een knappe eerste omloop in de tweede ronde vier strafpunten had laten noteren. Daarmee was hij veruit beste Belg, want Jos Lansink had op AK Caridor Z een balk neergetikt en Ludo Philippaerts was met zijn Europese bronzen viervoeter Verelst Otterongo tweemaal in de fout gegaan. Voor veel ruiters was deze Pulsar Grand Prix in Valkenswaard een vernieuwde kennismaking met de hindernissen die ze vorig jaar tijdens de Olympische Spelen op hun weg hadden gevonden.

Ludo Philippaerts won wel een rubriek op Quebec, Jos Lansink zegevierde bij de jonge paarden op Quick Lauton Z voor Emiel Geurts op Lebora en in de hengstenrubriek was de ruiter uit Meeuwen-Gruitrode goed voor een vierde klassering op Cimano. Dus met lege handen moesten ze niet huiswaarts.

De GP van Valkenswaard was ook een laatste mogelijkheid voor de Amerikaanse Beezie Madden om de kas te kraken van de Pulsar triple Crown. de winnares van de GP vorig jaar kon zondag bij winst een slordige 28 miljoen frank bonus opstrijken. Dat zal wel voor eeuwig in haar dromen blijven spelen, want haar paard Judgement, een tienjarige Hollander, oordeelde daar anders over. Hij tikte na een foutloze eerste ronde nadien twe balken tegen de grasmat. Z moest zich nu met een dertiende klassering tevreden stellen met 3.000 gulden, zowat 55.000 frank. Een hemelsbreed verschil aan de kassa.

- Grote Prijs La Silla - Barema A (1m60): 2 ronden met barrage
1. Franke Sloothaak (Dui/Joli Coeur 6) 0 pt/38"01
2. Hugo Simon (Oos/E.T. FRH) 0/38"64
3. Rolf-Göran Bengtsson (Zwe/Isovlas Pialotta) 4/36"05
na barrage
...
10. Marc Van Dijck (BEL/Verelst Goliath) 4/95"43
na 2 ronden
...
22. Jos Lansink (BEL/AK Caridor Z) 4/87"85
30. Ludo Philippaerts (BEL/Verelst Otterongo) 8/87"84
43. Peter Postelmans (BEL/Oleander) 32/111"75
na 1 ronde