Goud voor vrouwenploeg petanque op WG Akita

Print
AKITA - Zondag, tijdens de 3de dag van de Wereldspelen in het Japanse Akita, heeft de vrouwenploeg petanque voor het eerste Belgische goud gezorgd. Met twee bronzen medailles (petanque en ju-jitsu mannen) en ten minste een zilveren in het korfbal (finale op woensdag) is België al zeker van 4 medailles.
Onze landgenotes, die 4 jaar geleden in Lahti ook al goud wonnen en vorig jaar wereldkampioen werden, waren nochtans slecht begonnen aan het toernooi, met twee nederlagen op vrijdag. Zondag werd in de halve finale van Madagascar gewonnen met 13-9, waarna de finale volgde tegen Spanje. Daarin deed de 26-jarige Linda Goblet het schitterend als pointeuse, en het tweede lid van het duo, de tireuse Nancy Barzin, speelde eveneens een schitterende partij. Het duo kwam eerst op 2-5 achterstand, snelde dan naar een 11-5 voorsprong om uiteindelijk de partij te besluiten met 13-7. "Ik wilde echt deze overwinning, zeker na onze slechte beurt op vrijdag", gaf Linda Goblet toe, die er in Lahti ook al bij was.

De mannenploeg behaalde een bronzen medaille in het petanquetoernooi na een overwinning tegen Frankrijk met 13-3 in de wedstrijd om de 3de plaats, maar Michel Van Campenhout, André Lozano en Claudy Weibel konden niet echt tevreden zijn, nadat de wereldkampioenen in de halve finale nipt verloren hadden van Spanje met 12-13. "We zijn ontgoocheld, we waren gekomen om te winnen, maar de Spanjaarden verdienden om te winnen. We hebben slecht gespeeld", stelde Van Campenhout, de pointeur van de ploeg.

In het ju-jitsu-toernooi voor duo's in Akita behaalde de mannenploeg eveneens brons met Tom Jacobs en Wim Kersemans. In de eerste ronde kenden de Belgische vice-wereldkampioenen geen geluk met de Duitse wereldkampioenen als tegenstander (93-86 verlies), maar via winst in de herkansingen tegen de Nederlanders Van Bommel/Veth (129-128), en in de wedstrijd om het brons tegen de Oostenrijkers Bobits/Fuhrman werd het maximum uit het verdere verloop van het toernooi gehaald. De vrouwen, met Vanessa Van de Vijver en Sandy Van Landeghem, kenden eveneens een moeilijke loting en verloren in de eerste ronde van het Deense duo Mortensen/Lauridsen (91-90), en in de herkansingen van Alavrez/Batman uit Nederland (89-87).

In het korfbal zal de finale van de Wereldspelen voor de 5de opeenvolgende keer tussen België en Nederland beslecht worden. Onze landgenoten wonnen hun laatste wedstrijd met 25-15 van Groot-Brittanië, en eindigden zo als eerste in poule B. Maandag speelt België nog een vriendschappelijke wedstrijd tegen Japan, en treedt dan woensdag aan tegen Nederland, dat de twee vorige edities van de Wereldspelen won.

In de eerste voorronden van het acrogym-toernooi is het Belgisch vrouwenpaar (Aline Van den Weghe-Elke Van Maldeghem), 4de op het laatste WK, goed begonnen met een tweede plaats in de tempoproef, na Rusland. Het Belgisch gemengd duo (Yves Vander Donckt-Geraldine Van den Weghe), 4de geklasseerd in de wereld, viel daarentegen in de laatste beweging van hun evenwichtsproef, en staat momenteel als 5de geklasseerd. De kwalificaties worden maandag verdergezet, en dinsdag worden de finales afgewerkt met de beste vier duo's.