75 ooievaars overnachten in Brussel

Print
Vijfenzeventig ooievaars op weg naar het warme zuiden hebben vrijdag de nacht doorgebracht in Neder-over-Heembeek, in Brussel. In de Versailleslaan zaten ze op het dak van appartementsblokken.
Volgens Robert Florence, een buurtbewoner, zijn de ooievaars vrijdagavond rond 19 uur in Neder-over-Heembeek geland. Zaterdagochtend hernamen ze hun lange trektocht. Rond 8 uur vertrokken de laatste 40 ooievaars vanop de daken van de sociale appartementsblokken, waar ze de nacht doorgebracht hadden.
Waar de ooievaars vandaan komen is niet bekend, mogelijk uit Oost-Europa of Scandinavië. Tijdens hun tocht zullen ze over de Pyreneeën naar Gibraltar vliegen. Daar zullen ze samen met duizenden andere soortgenoten de Middellandse Zee oversteken. Daarna trekken ze via het oosten van Afrika naar Zuid-Afrika.
Volgens Roger Arnem, voorzitter van het Belgisch Verbond voor de Bescherming van de Vogels is het wel uitzonderlijk dat de ooievaars dicht bij een grote stad overnachten. "Meestal zoeken ze vochtige plaatsen op, waar ze meer voedsel kunnen vinden," zegt Arnem.