Link met Dutroux in zaak-Hasselaar?

Print
Dertig rohypnolpillen en anderhalve fles haldol hebben geleid tot de dood van Hasselaar Stephan Knaepen (46). Dat zegt zijn Tsjechische vrouw Milada Vosmanska, die vrijdag 23 jaar wordt. Haar broertje Jan van 10 jaar en zusje Dagmar van 13 zijn spoorloos, sinds het lichaam van Knaepen op 8 augustus gevonden werd.
BR> «De lijkschouwing heeft uitgewezen dat hij zoveel pillen heeft geslikt», vertelt een zeer aangeslagen Milada. «De politie vertelde erbij dat de pillen zeker uit België komen. Ik weet dat Stephan ze meebracht uit zijn vaderland, maar hij gebruikte zelf nooit rohypnol. Ik vroeg hem herhaaldelijk waarom hij die pillen dan kocht, maar hij antwoordde dat hij ze uit voorzorg wilde hebben.» Volgens Milada leed Knaepen aan een longziekte, maar daarvoor gebruikte hij alleen pijnstillers en antibiotica.

Dutroux

Milada huilt voortdurend, staat op instorten. Elke dag verneemt ze meer en meer over het verleden van haar man. «Ik hoor van die vreselijke dingen, die hij zou hebben gedaan. Ik wist daar allemaal niks van af. Het is alsof mijn man een vreemde voor mij was.»
Sinds zaterdagavond vernam Milada dat de Tsjechische politie een link vermoedt tussen Stephan Knaepen en de zaak-Dutroux. «Omdat Stephan in 1996 naar Tjechië kwam», aldus zijn vrouw. «Maar dat kán eenvoudigweg niet. Ik kan niet geloven dat hij mijn zusje en broertje iets zou aandoen.»

Brand

Toch kan Milada niet om een paar dingen heen. «De politie denkt dat Stephan dinsdagnacht brand heeft gesticht in ons huis. Zes brandhaarden werden aangetroffen, in de veranda. Er zijn geen inbraaksporen gevonden. We hebben twee honden, één in huis en één buiten. Ze hebben niet geblaft.»
De schade in het huis bleef beperkt. Alleen de kinderwagen was in brand gevlogen. Volgens de politie had de brandstichter iedereen willen ombrengen. «Ik werd wakker om 4 uur, van de geur. Mijn moeder en mijn drie kinderen sliepen ook in huis.» «De politie verdenkt Stephan. In zijn afscheidsbrieven - hij schreef er één in het Engels en één in het Nederlands - schreef hij dat zijn leven geen zin meer had, en hoopte ik dat ik en de kinderen hem zouden volgen. Ik vind het wel vreemd dat die brief - die in de wagen werd teruggevonden - aan mij gericht was. Hij verwachtte dan toch dat ik in die brand zou blijven?» vraagt Milada zich af.
«Hij begint zijn brief met 'I'm mot going to say sorry, It should happen one day' (Ik ga geen sorry zeggen, dat had ooit moeten gebeuren). Vreemd vind ik dat de brief niet ondertekend was, maar het was wél zijn handschrift», aldus Milada. Het lichaam van Stephan Knaepen werd gevonden op amper twee kilometer van hun huis. Zijn lichaam lag in een veld, op ongeveer twee kilometer van de plek waar zijn auto - een Renault Espace - gevonden werd. «En dat is ook vreemd, aangezien hij zwaar onder de pillen zat. Hoe kan hij dan twee kilometer gelopen hebben? Het was een oudere man die champignons ging plukken die hem vond.»
Merkwaardig is ook dat vijf verschillende mensen uit Brno de auto nog hebben gezien op ogenblikken dat volgens de lijkschouwer Stephan Knaepen al dood was. «Het waren mensen die Stephan kenden, en ook zijn auto. Maar ze waren er ook zeker van dat Stephan niet achter het stuur zat, maar een jongere man.»
Maandag is voor de zoveelste dag op rij opnieuw gezocht naar Jan en Dagmar, opnieuw zonder resultaat. «Maar ook als de kinderen al gevonden waren, zouden we het misschien niet eens weten. We hebben weinig contact met de politie hier. We moeten alles via journalisten vernemen. Het lichaam van Stephan was al twee dagen gevonden voordat we op de hoogte werden gebracht.»
Inmiddels voert haar vader een eigen onderzoek, even vastberaden als Paul Marchal destijds. «Hij heeft een advertentie in de krant gezet, om getuigen op te roepen hem te contacteren. Er hebben al veel mensen gereageerd, maar hij gaat ze allemaal zelf af.»