VOS tegen kist Oosfronters in crypte Diksmuide

Print
Het Vlaams-pacifistisch Overleg en Samenwerking (VOS) Brussel verzet zich tegen de aanwezigheid van een lijkkist ter nagedachtenis van Oostfronters in de vernieuwde crypte te Diksmuide. Dat meldt de vereniging zondag in een communiqué. De vernieuwde crypte werd zaterdag ingehuldigd door Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden Paul Van Grembergen.
Volgens het VOS hoort een gedenksteen voor Oostfronters niet thuis naast grafzerken van IJzersoldaten aan de voet van de IJzertoren. "Zo hebben hebben de militaire collaborateurs van het Oostfront weloverwogen gekozen voor een gewelddadige en militaristische aanpak, wat volledig indruiste tegen de pacifistische opvattingen die het toenmalige Verbond V.O.S. en IJzerbedevaartcomité tijdens het Interbellum huldigden", aldus het VOS.

Volgens Hugo Van Hemelryck, voorzitter van VOS Brussel, mag "Democratisch Vlaanderen niet toegeven aan deze poging van extreem-rechts om de militaire collaborateurs van het Oostfront dezelfde heldenstatus te bezorgen als de ware helden van de Grote Oorlog". "Wij vragen de Voorzitter van het IJzerbedevaartcomité dan ook om op te treden tegen mogelijke misbruiken. Tevens roepen wij Vlaams minister Paul Van Grembergen op om extreem-rechts niet te legitimeren door zijn aanwezigheid op een verdoken huldiging van Oostfronters", stelt het VOS nog.