Belgische onderzoekers ontdekken vreemde genen in soja

Print
Het Belgische Centrum voor Landbouwonderzoek in Melle heeft in genetisch gemanipuleerde soja van het biotechnologiebedrijf Monsanto twee tot nu toe onbekende genen ontdekt. De onderzoekers deden de ontdekking vorig jaar maar ze werd pas gisteren gisteren/donderdag bekend gemaakt. "Onze bevindingen betekenen zeker niet dat genetisch gemanipuleerde organismen (ggo's) onveilig zijn", aldus Mark De Loose van het centrum in een gesprek met Belga.
Het centrum in Melle werkt sinds een viertal jaar in opdracht van het ministerie van Landbouw met als bedoeling het identificeren van genetisch gemanipuleerd voedsel. Daarbij worden fragmenten van de plant geïsoleerd en bestudeerd. De identificatie is nodig omdat een bedrijf dat een nieuwe plant wil commercialiseren een toelating nodig heeft.

Bij zo'n analyse ontdekten de onderzoekers vorig jaar de twee genen die niet waargenomen werden bij een eerste analyse in 1994 en die dus ook niet in het dossier van Monsanto waren vermeld. "De ontdekking heeft enkel te maken met het feit dat we nu verder staan qua onderzoeksmethode dan zeven jaar geleden", aldus onderzoeker Marc De Loose. "De plant zelf is niet geëvolueerd. We beschikken nog over plantenmateriaal van '94, en wanneer we dat nu vergelijken met huidig materiaal, zien we in beide de extra fragmenten."

"Er is geen enkel bewijs voor het feit dat de nieuwe ontdekte genen gevaarlijk zouden zijn, zoals bijvoorbeeld de milieuorganisatie Greenpeace beweert", aldus Loose. "De genen in kwestie zijn namelijk niet functioneel en schijnen niet echt een rol te spelen". "Onze ontdekking is niet beangstigend, maar net geruststellend", zo voegt hij er aan toe. "Op die manier tonen we immers aan het grote publiek dat de overheid in staat is de moleculaire structuur van ggo's te controleren".

De informatie is vorig jaar meteen doorgegeven aan de bevoegde Belgische en Europese instanties, aldus nog Loose. Monsanto voegde de nieuwe gegevens inmiddels toe aan zijn dossier.