Natuurwetten lijken bij ouder worden heelal te veranderen

Print
Een internationaal team van onderzoekers heeft ontdekt dat de fundamentele wetten van de natuurkunde, zoals nu ingeschat, bij het ouder worden van het universum lichtjes kunnen veranderen. Dit heeft de International Herald Tribune vrijdag bericht als aanloop naar een artikel in het komende nummer van de prestigieuze Physical Review Letters.
Onder leiding van John Webb van de universiteit van New South Wales in Syndney keken vorsers uit de VS, Australië en Groot-Brittannië met de grootste enkelvoudige optische telescoop ter wereld naar metaalatomen in gaswolken op twaalf miljard jaar van ons. De observaties leverden patronen van lichtabsorptie op die enkel te verklaren waren door veranderingen in basisconstanten van de natuur.

In het bijzonder de sterkte van de aantrekking tussen geladen deeltjes en sterker nog de lichtsnelheid lijkt aan verandering onderhevig. Einstein zei dat die een constante (c2) is. Wat betreft de structuurconstante (alpha) bedroeg de wijziging over twaalf miljard jaar 1 op 100.000.

Met de nodige voorzichtigheid zeggen de vorsers bij monde van Webb dan ook: "Het is mogelijk dat er een evolutie in de tijd is wat betreft de natuurkundewetten".

Indien de bevindigen bevestigd geraken, heeft dit zware consequenties, aldus de krant. De tekstboekjes over de basisprincipes van ons bestaan riskeren een nieuwe redactie want de basisveronderstellingen komen op de hellingen te staan. Zo citeert de International Herald Tribune ook astrofysicus Rocky Kolb, die meer geloofwaardigheid ruikt voor de zogenaamde stringtheorie die zegt dat het universum extra dimensies heeft.