Risico op afwijkingen bij baby's stijgt in omgeving stortplaatsen

Print
Vrouwen die binnen een straal van 2 km van een vuilnisstortplaats wonen, hebben een verhoogd rsico op het baren van een baby met spina bifida (open rug), een gat in het hart of andere ernstige afwijkingen. Dat is gebleken uit een omvangrijk onderzoek in Groot-Brittannië waarbij zo'n 9000 stortplaatsen onderzocht worden. De studie werd uitgevoerd in opdracht van de Britse overheid nadat een Europees onderzoek naar 21 grote stortplaatsen in heel de EU al geresulteerd had in de bevinding dat vrouwen die op minder dan 3 km van dergelijke stortplaatsen wonen, meer foetussen met afwijkingen hebben.
De Britse onderzoekers vonden een stijging met 5 procent van spina bifida en andere ruggenwervelafwijkingen, een stijging met 7 procent van genitale defecten bij jongens en bijna 10 procent meer defecten in de buikholte. Hoe dichter vrouwen bij de stortplaats woonden, hoe groter de kans op een afwijking van de foetus. De meeste Britse landfill-sites worden gebruikt voor het storten van huisvuil maar vaak kan onder bepaalde voorwaarden ook gevaarlijk afval geloosd worden. De storten waar ook dergelijk afval opgeslagen is, leveren het hoogste risico voor afwijkingen bij baby's op.
De Britse volksgezondheidsverantwoordelijken verbonden aan de resultaten geen nieuwe adviezen voor de omwonenden van de bijna 20.000 stortplaatsen in het Verenigd Koninkrijk. «We zeggen niet dat er geen risico's zijn maar we zeggen evenmin dat het risico groot is. We willen alleen dat de informatie publiek is,» aldus chief medical officer Pat Troop. Mensen die in de buurt van stortplaatsen wonen, zijn vaak armer en hebben vaker een ongezonde levensstijl waardoor de resultaten mogelijk vertekend zijn.
De milieuactiegroep Friends of the Earth beschuldigde er de Britse regering van de resultaten te onderschatten. «Dat vrouwen die in buurten bij stortplaatsen wonen, ook vaker roken, doet niets af aan het alarmerend karakter van de cijfers. Het leven in de buurt van stortplaatsen levert een onvrijwillig en niet exact te berekenen risico op - maar wel een reëel risico,» aldus een woordvoerder van de organisatie.