'The sound of Silence', maar dan écht

Print
'The Sound of Silence' van Simon en Garfunkel kan als historische voorloper worden beschouwd, maar wat de 25-jarige Jonty Semper volgende maand op CD-single uitbrengt, geldt als waarlijk revolutionair: bijna pure stilte. Of zeg maar: royale stilte.
BR>
Semper, die de single op zijn label Charrm uitbrengt, is evenwel geen New Ager die de pastorale stilte van het pre-industriele tijdperk verkent, maar een man gegrepen door "de stemming van een gehele natie op een moment van droefheid". De single Kentotaphion (naar "cenotaaf", gedenkteken) bevat de overdonderende stilte van honderdduizenden mensen in Hyde Park tijdens de rouwplechtigheid voor de in 1997 overleden Queen of Hearts, prinses Diana. De single wordt op 6 september, precies vier jaar na de begrafenis van Lady Spencer, uitgebracht.

Tijdens de obligate "minuut stilte", die Semper ter plaatse met zijn bandopnemer vastlegde, hoor je het geween van een kind, de occasionele hoester en, op de achtergrond, het geluid van het verkeer.

Aan de krant The Times vertrouwde Nick Hallam van Charrm toe dat hij niet verwacht met de single de charts te veroveren. Nochtans, zo wisten de Tremeloes al, is de stilte goud waard ('Silence is Golden'). De single is maar een voorloper van een heus album, dat in november onder dezelfde titel zal worden uitgebracht. De Cenotaph is een gedenkteken in hartje Londen voor de gesneuvelden uit de Twee Wereldoorlogen. Semper heeft alle beschikbare opnames verzameld van stiltes tijdens de jaarlijkse herdenkingen van de Britse oorlogshelden.

Overigens is de stilte als geluid helemaal niet zo revolutionair. Bekend is ondermeer de compositie '4'16" for piano' van de Amerikaanse avant-gardecomponist John Cage. Bij de uitvoering van dat stuk zit de pianist ruim vier minuten aan zijn klavier, zonder de toetsen aan te raken. De uitvoering is, onder andere door het geluid dat de toeschouwers maken, steeds een unieke gebeurtenis.